ДруштвоИЗДВОЈЕНО

КУКУРУЗА ИМА НА ПРЕТЕК

Без обзира што ће берба меркантилног кукуруза  сачекати стабилније временске прилике, пољопривредници задовољно трљају руке, јер ће амбари бити пуни изузетно квалитетног кукуруза.

Као што је био случај са пшеницом љетос, кукуруз је одлично родио, а роду парира и квалитет, који је, у односно на раније године много бољи.

Једни од највећих пољопривредних произвођача У Дервенти Рајко Вујичић из Доње Бишње, каже да квалитет овогодишњег кукуруза не памти годинама.

– Приноси су изузетно добри, и то не важи само за кукуруз, већ и за друге житарице које смо сијали. Ова година је врло родна и могу да кажем да није била овако повољна посљедњих неколико година јер нам је принос, конкретно кукуруза, примијетно увећан за око 25 до 30 одсто у односу на претходну годину – рекао је Рајко Вујичић истакавши да је берба увелико почела, али да је погоршање временских прилика, стопирало тај посао.

– Иначе сијемо око 150 дунума кукуруза, од којих смо око 30 дунума искористили за силажу, а од преосталог смо обрали отприлике око трећину. Преосталих двије трећине мораћемо да одгодимо за десетак дана због кише – рекао је Вујичић.

Кишно вријеме задаје проблеме и Славиши Видовићу, који је средином септембра почео бербу сјеменског кукуруза, а „скидање“ меркантилног са њива, за сада је на чекању.

– Беремо самоходним троредним берачем и сезону смо, као и досад, почели средином септембра тако што смо обрали сјеменски кукуруз за „Пољопривредник“, а онда почињемо бербу меркантилног кукуруза. Приноси су јако добри и било је посебно задовољство радити ове године јер људи виде резултат, плод свог рада и то квалитетан, за разлику од неких година када је било и доста губитака. Успјели смо да оберемо око пола уговорених послова, али нас је киша омела у даљој берби, тако да ћемо се надати љепшем времену и то да потраје неколико дана како би се њиве добро исушиле – рекао је Видовић.

Ако је судећи по приносима уљарица и других житарица година је јако добра, како кажу из „Пољопривредника“, али берба кукуруза у овом предузећу још није почела.

– Бербу кукуруза још нисмо започели, али не због временских услова, већ смо ове године сијали касније сорте, тако да кукуруз још није дозрио за бербу. Надамо се да можемо судити по осталим сортама, уљарицама и житарицама које су одличног квалитета и рода, те да ће тако бити и са кукурузом – рекли су из „Пољопривредника“.

Иако приноси кукуруза варирају од парцеле до парцеле, на оним најроднијим, принос је до десет тона по хектару. Када је ријеч о цијени, већина ратара још увијек ослушкује стање на тржишту, а они који су продају већ уговорили, тврде да неће остати празних руку.

Сјетва

С обзиром да временске прилике диктирају бербу кукуруза, а самим ти и припрему њива за сјетву озимих култура, с престанком киша очекује се и наставак послова у пољу.

Related posts

СКУД „ДЕРВЕНТА“ ПРОСЛАВЉА 25 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

admin

„ЋИРО“ ПОСЉЕДЊИ ПУТ ЗАПИШТАО ПРИЈЕ ПОЛА ВИЈЕКА

admin

ДАНАС ЈЕ СВЈЕТСКИ ДАН СЛОБОДЕ МЕДИЈА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još