ДруштвоРС-РЕГИЈА

Медвјед се вратио у јазбину, зима ће потрајати

Медвјед Урош, становник београдског Зоолошког врта, јутрос је изашао из пећине, попио мало воде, и поново се вратио у њу, и тако поручио да ће зима потрајати још шест седмица.

Према народном вјеровању, медвјед који се на Сретење пробуди из зимског сна, и не уплаши се своје сјенке, сугерише да ће прољеће ускоро. Уколико се пак врати у пећину, зима ће потрајати још шест недјеља.

Ветеринар београдског зоолошког врта Зоран Езвеђ истакао је да се нада да ће Урош поново изаћи током дана.

– Према вјеровању, ако медвјед угледа своју сенку, зима ће се наставити, али се надам да ће медвјед поново изаћи касније, јер је још рано јутро, а сигурно му се свиђа у новом дому – рекао је Езвеђ.

Он је додао да због другачијих услова у којима медвједи живе у простору зоолошког врта и не можемо ослонити на ово вјеровање, а у прилог томе говори и чињеница да су се у зоолошком врту огласиле и сјенице, које су први вијесници прољећа.

Српска православна црква данас прославља Сретење Господње као успомену на дан када је Богородица први пут увела у храм новорођеног Христа да га посвети Богу.

У народу постоји и вјеровање да се на Сретење срећу зима и љето, дани постају дужи и вријеме топлије.

(Агенције)

Related posts

За титуле најбољих рецитатора боре се 74 такмичара

admin

Гимназија искристалисала стазу за будућност

admin

Неколико насеља у
понедјељак без струје

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još