Култура

Монодрама „Наши дани“
у Дервенти прославила 40. рођендан

Прослављени глумац и редитељ из Београда Радослав Миленковић вечерас је у Центру за културу извео монодраму „Наши дани“ коју је одиграо по 1957. пут, а монодрама коју је написао током служења војног рока у Дервенти изводи пуних 40 година.
Текст представе настао је драматизацијом сатиричних пјесама Владислава Петковића Диса и најзначајнијих приповједака највећег српског сатиричара Радоја Домановића, који је оштро, критички беспоштедно и духовито сликао власт, као и сервилно и послушничко грађанско друштво.
-Вечерас је тачно 40 година од када сам одиграо премијеру представе на Фестивалу монодрама и пантомиме у Земуну, а тамо сам стигао као војник ЈНА у Дервенти. Никада је до сада нисам играо у Дервенти, али људи из овог града помислили су да би било згодно да је управо на 40. годишњицу одиграм је овде, тако је дошло до позива и сарадње – казао је Миленковић наводећи да га за Дервенту и служење војног рока вежу лијепе успомене.
-Јако сам узбуђен јер у овом простору сам се накуглао, волео сам архитектуру, то је била ултра модерна зграда у то време. Није питање да се одигра представа у неком граду, мало ме сада стижу сећања. Био сам млад и све је одговарао, памтим само срећне дане из тога времена- каже он додајући да се Дервента јако промијенила.
-Променила се као и сви градови у транзицији, ту су велике хале, трговине. Када сам служио војску облачили смо цивилну униформу и патике и одлазили у шетњу, био је жив град у то време. Сада су градови у истим логотипима, паркинзима, у транзицији – казао је Миленковић.
„Наши дани“ приказивани су на сценама бивше Југославије, као и у Русији, Швицарској, Шведској, Данској, Мађарској, па чак и Јужној Африци.
Организатори обиљежавања јубилеја 40 година од премијере монодраме „Наши дани“ били су Туристичка организација града и Народна библиотека „Бранко Радичевић“.

Related posts

ПРОМОЦИЈА РОМАНА „ПРСТ СУДБИНЕ“ ВЕЧЕРАС

admin

Полазници откривају тајне дизајна, кројења и шивења

admin

ДЕРВЕНТСКИ УМЈЕТНИЦИ ВЕЧЕРАС У БАНСКОМ ДВОРУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još