ДруштвоИЗДВОЈЕНО

МОШТИ ТУМАНСКИХ СВЕТИТЕЉА СТИГЛЕ У ДЕРВЕНТУ

У храму Свете Петке Параскеве у Агићима, поводом крсне славе храма која се прославља сутра, вечерас је дочекан дио моштију Светих Зосима и Јакова из манастира Тумане, а овој светињи поклонио се велики број вјерника.
Мјештанин Луга Драгољуб Попара казао је да је ово велики дан за све вјернике.
-Свети Зосим Тумански и Свети Јаков су велики свеци и ове чудотворне мошти које исцјељују су велика светиња. Дошао сам са породицом да им се поклоним и наравно да се помолим – истакао је Попара.
Надлежни свештеник Далибор Ђекић истакао је да је велики благослов за православни народ и овај крај да овако велика светиња дође на подручје наше општине првенствено што људи могу да дођу и траже себи утјеху и пронађу мир, да траже помоћ и благодарност.
– Човјеков живот, када се посматра кроз свету литургију, треба да буде прозбени и покајнички уз благодарење. Ово и јесте прилика да изнесемо своје прозбе, своје молитве за помоћ, да изнесемо своје покајање, а и да будемо благодарни јер се данас доза благодарности подобро изгубила. Генерално смо незадовољни, а треба да будемо благодарни. Волио бих да се развије свијест код народа за благодарење, да не тражимо увијек нека чуда, иако су чуда потребна јер она учвршћују вјеру – рекао је Ђекић.
Након дочека моштију, служена је празнична вечерња молитва, те су се вјерници поклонили светим моштима, а након тога услиједила је пригодна бесједа о туманским светитељима. Прослављање славе храма биће настављено сутра литургијом у девет часова, уз трократни опход и славски ручак, а вјерници ће се моштима моћи поклонити на празник Свете Петке Параскеве.

Related posts

Парастос жртвама Чардака у недјељу

admin

Дервенћани на тргу дочекали православну Нову годину

admin

Данас хладно, на планинама снијег

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još