Култура

Награда „Пелагићев рунолист“
уручена Евити Бојковац

Младој дервентској књижевници Евити Бојковац вечерас је у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ уручена књижевна награда „Пелагићев рунолист“ коју традиционално додјељује Књижевна заједница „Васо Пелагић“ из Бањалуке.
Предсједник жирија Ранко Прерадовић казао је да је уз додјелу награде представљен и зборник „Пелагићев рунолист 13“ у којем су заступљене пјесме свих досадашњих добитника награде.
-Вечерас је у Дервенти једана светковина Књижевне заједнице „Васо Пелагић“ која је основана 1996. године и то уз додјелу књижевне награде Евити Бојковац. -Најзначајније је да ова награда потпуно заживјела и траје, а уздам се у то да ће трајати и у будућности – рекао је Прерадовић истичући да је ова награда недавно добила и једну нову принову у Новом Саду.
-Групација удружења је формирала награду „Ненадићев рунолист“ као подсјећање на Милана Ненадића, а морам мало да се хвалим ја сам први добитник те награде. Рунолист је чудновата биљка која само расте на планини изнад Гламоча или Шатор планине – рекао је Прерадовић уз напомену да је имао много постављених питања претходних дана, понајвише зашто се награда додјељује Евити Бојковац.
-Нађите ми на нашим просторима дјевојку са 18 година која је објавила седам књига не испод нивоа, већ са одређеним нивоом. То је чудо да је објавила толики број књига за овај број година. И у Београду су постојали сјајни умјетници, сјајан пар који су имали дјевојчицу која је била чудо, то је Радомир Стевић Рас и Ева Рас, а њихова дјевојчица је у 16 или 17 години објавила роман и то је било чудо у то доба, јер су то неке године. А наша Евита је дотле објавила седам књига. Чињеница је да Удружење књижевника Републике Српске одбило да је прими у чланство – рекао је Прерадовић.
Бојковац је признала да су јој част и задовољство преузети награду.
-Ова награда представља признање за сав мој досадашњи рад, а драго ми је што је то жири препознао. Поносна сам на чињеницу да сам ја прва жена добитник награде и најмлађи добитник до сада. То је велики подстрек за даљње напредовање – казала је Бојковчева која је публици говорила стихове својих пјесама.

Related posts

Виртуоз на виолини побрала нове награде

admin

Осмомартовски концерт ђака Музичке школе у суботу

admin

НАГРАЂЕНИ ЂАЧКИ РАДОВИ ПОВОДОМ 8. МАРТА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još