Култура

„Пркос – фест“ одисао
нотама класичне музике

Програм гудачког квартрта „Мераки“ из Београда обогатио је четврто издање љетње манифестације „Пркос – фест“, а плато испред Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ одисао је вечерас нотама класичне музике.
На двије виолине, виоли и виолончелу чланице „Меракија“ пред Дервенћанима су извеле познате композиције Моцарта, Бетовена, Чајковског и Шестаковича, а публика је имала прилику да послуша и обраде танга и филмску музику.

– Наша група настала је када смо уписале мастер студије, професорка нас је спојила и, искрено, нисмо мислиле да ће нешто бити од тога, али „Мераки“ постоји већ три године – рекла је умјетница на виолончелу Магдалена Матић додавши да је за три године постојања група већ сабрала доста успјеха.

-Најзначајније су нам биле стипендије које смо добијале за фестивале у Норвешкој где смо имале прилику да радимо са разним уметницима, а ове године и са диригентом Николасом Картијем. У скорије време, постале смо део „Мерита“ платформе заједно са 37 европских гудачких квартета, а реч је о пројекту „Креативне Европе“, што ће нам бити карта за турнеју по Европи – објаснила је Матићева.

У наредном периоду ова састав, умјетнице на виолини Виолету Ћирић и Наду Шарковић, те Ену Ваганек на виоли и Магдалену Матић на виолончелу, очекује рад на докторатима, мастер и специјалистичким радовима као и рад са менторима пројекта у Француској.

Related posts

Звуцима виолине и клавира
уљепшали прољећно вече

Derventski List

„Ноћи дуге у прогонству“
прозор у духовни свијет

Derventski List

ПРЕПОРУКА: „ЏЕНТЛМЕН У МОСКВИ“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još