ИЗДВОЈЕНОНовости

Надлежни испитују
узроке необичне боје Укрине

Замућење ријеке Укрине, које је видљиво посљедњих дана и у њеном току кроз Дервенту, било је тема овоседмичног засједања Народне скупштине Републике Српске, а на овај проблем указао је шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић затраживши од надлежних да заштите ријеку.

Необичну боју, коју Укрина има и овог љета, Дервенћани су виђали и протеклих година, а Жунић је забринутост грађана за исправност воде и могуће загађење изнио током актуелног часа на засједању парламента. 

– Посљедњих дана ријека Укрина, која је била једна од најчистијих ријека у Републици Српској, има необичан изглед проузрокован коповима из рудника и термоелектране „Станари“, што је чињеница и што је потврђено од људи који то раде. Из термоелектране сам добио информације да се не користе никакви хемијски елементи, али грађанима требају подаци, да ли су рађене анализе воде која је замућена? Ријека Укрина у ово вријеме треба да буде максимално коришћена за купање и риболов, а ово се понавља из године у годину и постаје  природна катастрофа – рекао је Жунић истакавши да је заштита Укрине важно питање.

– Сви се морамо позабавити овим озбиљним проблемом, јер немамо право да уништимо природу. Одрастао сам уз ову ријеку и свједочим интензивним промјенама које су готово истријебиле „укрински цвијет“, симбол њене јединствености – нагласио је Жунић.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Бојан Випотник казао је да је у министарству запримљена представка са фотографијама ријеке, која је 21. јуна прослијеђена надлежној инспекцији.

– У понедјељак смо послали захтјев за ургентно поступање, јер нисмо добили налаз инспекције. Када добијемо налаз, наравно да ћемо поступати са наводима из тог налаза, а у представци јесте изражена сумња да је овај изглед ријеке узрокован са површинског копа рудника, али не бих ништа да прејудицирам. Инспекција нека стручно уради свој посао, а ми ћемо, са налазима инспекције, ако се успостави одговорност, санкционисати одговорне у складу са законом. Информисаћемо вас о свим активностима, а прослиједићемо вам и налаз инспекције како бисте информисали ширу јавност, а свакако ће то урадити и министарство из своје ресорне надлежности – казао је Випотник.

Жунић је подсјетио да је ријека Укрина најдужа ријека у Српској, те да се ово питање односи, не само на Дервенту, него и на друге локалне заједнице на току Укрине, Прњавор, Брод и Станаре.

Related posts

Дио града без воде, екипе „Комуналца“ отклањају квар

admin

Заједничким снагама до збрињавања отпада

admin

Рок концертом спуштена завјеса „Љетне арт сцене“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još