Uncategorized @bsИЗДВОЈЕНОНовости

Народни збор уз молитву,
шаргију и коло отворио 173. Вашар

Препознатљив звук шаргије и виолине позвао је вечерас бројне суграђане и чланове фолклорних друштава у традиционално коло на платоу испред Старе цркве у Српској вароши током Народног збора који је означио почетак 173. дервентског Вашара.

Игри и весељу, коју су отворили полазници фолклорне секције Основне школе „19. април“, чланови СКУД-а „Дервента“ и чланови фолклорног друштва „Ђурђевак“, претходило је богослужење у цркви.

– Велика Госпојина и Вашар су симболи по којима је Дервента препознатљива. Обиљежавању Дана града придружују се бројне организације, установе и удружења, који тиме промовишу град и чувају културно наслијеђе. Вашар се налази на Листи нематеријалног наслијеђа РС, а надамо се да ће ова наша културно – привредна и духовна манифестација идентификовати и на УНЕСКО-вој листи – рекао је замјеник градоначелника Синиша Јефтић.

Народним збором, на зачетке окупљања 1851. године из којих је проистакао дервентски Вашар, желе да подсјете Народна библиотека „Бранко Радичевић“ и Црквена општина Дервента.

– Већ трећу годину заредом организујемо Народни збор и то на платоу код Старе цркве, а почели смо у знак подсјећања на то када су православци добили дозвоу да изграде своју цркву, а што су прославили збором. Одатле наша жеља да на исти такав начин почнемо обиљежавати почетак Вашара – објаснила је директорица библиотеке Мирјана Плиснић додавши да је циљ да се што више суграђана окупи у народним ношњама.

– Драго нам је да се што више људи одазове, доста људи још увијек чува народне ношње и воле да их обуку и на тај начин чувају тај дио наше културне баштине и традиције – додала је Плиснићева, а свештеник Љубиша Новић истакао је да је освештање темеља прве дервентске светиње, Старе цркве која је грађена од 1851. до 1855. године, био повод за окупљање и весеље народа.

– Као и свако окупљање нашег народа, православног, то је бивало на одређени хришћански празник, а код нас је то Успење Пресвете Богородице што је и крсна слава нашег Саборног храма. Данас имамо ту част да можемо да се сјетимо ношње, шаргије и виолине које су свирале прије 173 године – казао је Новић.

Да је Вашар временска одредница за све Дервенћане истакао је седамдесетогодишњи Миро Поповић из Доње Лупљанице.

– Колико је Вашар укоријењен у Дервенту, довољно говоро да вријеме мјеримо од Вашара до Вашара. Права вриједност је да се вратимо овдје одакле је настао Вашар – казао је Поповић, а како је одлазак на Вашар изгледао раније присјетио се Милован Марјановић из Велике Сочанице.

– На први Вашар сам ишао на коњским колима јер је моје село удаљено 15 – 20 километара од Дервенте, а много сам се радовао, да видим много народа и садржаја. С обзиром да сам био сиротињско дијете нисам могао да се провозам на рингишпилу, па сам тако уживао и посматрајући – казао је Марјановић.

Једна од суграђанки Споменка Шкорић казала је да је дјеци која су живјела у граду Вашар био посебна радост због доласка рођака.

– Ми смо живјели у граду, тако да смо ишчекивали долазак рођака са села, одлазак на Вашар, куповину лубенице. Најдраже анегдоте су ми везане за смијех који су изазивале баке које би се провозале на тепсијама и ланчарама – испричала је Шкорићева.

Овој манифестацији која је подсјетник на почетке дервентског Вашара 1851. године присуствовао је и шеф клуба СНСД у Народној скупштини РС Игор Жунић, одборници Скупштине града, представници јавног живота Дервенте и бројни суградјани.

Дервентска улица

Директорица библиотеке Мирјана Плиснић казала је да ће од сутра бити изложене рукотворине дервентских произвођача на штандовима „Дервентске улице“.

– Сви дервентски излагачи имаће прилику да изложе и продају своје рукотворине и производе, као и прошле године у „Дервентској улици“ код Старог моста – казала је Плиснићева.

Related posts

Напредује изградња куће за породицу Драгојевић

admin

Додатних 100 КМ за хектар засијане пшенице

admin

ОБИЉЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ДЕРВЕНТЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još