Друштво

Научна заоставштина Михајла
Пупина пред Дервенћанима

Изложба у част српског научника, проналазача, професора на Универзитету Колумбија и добротвора Михајла Идворског Пупина, а која је настала по аутобиографском дјелу „Од пашњака до научењака“ отворена је данас у Центру за културу.

Ријеч је о изложби коју је приредио генерални секретар Савеза иноватора РС Љубиша Пашић и то поводом 170 година од Пупиновог рођења.

– Дервента је један од првих градова гдје смо изложили поставку коју чини око 30 банера са фотографијама, биљешкама и текстовима из Пупинове аутобиографије за коју је награђен Пулицеровом наградом – казао је предсједник овог савеза Милован Бајић додавши да се нада да ће изложбу погледати што већи број грађана и ученика основних и средњих школа.

С обзиром да једна дервентска средња школа носи име по овом српском великану, прије двије године у дворишту ове образовне установе откривена је биста њему у част.

Директорица СШЦ „Михајло Пупин“ Гордана Асентић казала је да се у овој школи посебна пажња посвећује Пупиновом научном раду.

– Пупин је био патриота, научник и иноватор који почива у САД-у, али који је за живота увијек истицао своје српско поријекло и вјерујем да бисмо требали да подржимо иницијативу  да се Пупинови посмртни остаци пренесу у Србију – казала је Асентићева.

Да је ова изложба одлична прилика да ученици науче више о лику и дјелу великог научника сматра ученик четвртог разреда гимназије општег смјера у СШЦ „Михајло Пупин“ Лука Милинковић.

– На изложби можемо да видимо мноштво занимљивости из Пупиновог живота и да боље схватимо прилике у којима је стварао током Првог свјетског рата и везама које је остварио у САД-у – казао је Милинковић.

Директор Центра за културу Јеленко Живковић истакао је да је изложба о Михајлу Пупину трећа у низу поставки о важним људима из српске историје, послије Милеве Марић Ајнштајн и Милутина Миланковића.

– Овом изложбом уједно отварамо и јесењу сезону активности у Центру за културу. На годишњем нивоу приредимо између 180 и 200 активности и то представа, концерата, изложби слика и фотографија, семинара и промоција, које окупе око 30.000 посјетилаца – рекао је Живковић.

Отварању изложбе присуствовао је и градоначелник Милорад Симић са сарадницима, те ученици и други суграђани.

Изложба ће галерију Центра за културу красити до 13. септембра.

Ко је био Михајло Пупин

Током свог научног и експерименталног рада Михајло Пупин дао је значајне закључке важне за поља вишеструке телеграфије, бежичне телеграфије и телефоније, рентгенологије, те је заслужан и за развој електротехнике. Био је и један од оснивача и дугогодишњи предсједник Српског народног савеза у САД-у, те почасни почасни конзул Србије у тој земљи.

Related posts

„Ковид“ пасоши крајем јула и грађанима у БиХ?

admin

САБОР У БИШЊИ УЗ МОЛИТВУ И УКУСНУ ХРАНУ

admin

Васкршњи пост почиње сутра

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još