ДруштвоИЗДВОЈЕНО

На списку жеља нова, али
и већ позната занимања

Ученици који из основне школе носе 60 и више бодова данас и сутра имају прилику да се опредијеле за своје будуће занимање, а резултати првог круга уписа у средње школе биће познати у четвртак, 22. јуна.

У двије дервентске средње школе предвиђен је упис 248 ученика у 11 одјељења, а судећи према првом дану уписа, ђацима су атрактивна и нова, али и добро позната занимања.

– За економску школу сам се одлучила јер ме то одувијек привлачило и хтјела бих се бавити том струком. Надам се да ћемо имати више практичне наставе, а и да ће ме припремити за даље школовање, јер планирам да упишем факултет – рекла је Лана Живанић која је основно образовање стекла у Основној школи „Свети Сава“ у Горњим Смртићима, а за исто занимање опредијелила се и Мартина Кнежевић.

– Иако сам завршила основну школу у Прњавору, Дервента ме више привукла као град и зато сам изабрала да овдје упишем занимање економски техничар – рекла је Кнежевићева.

Жељу да постане фризер нада се да ће испунити Магдалена Рахлитски.

– Опредијелила сам се за ново занимање фризер. Очекујем да ћемо током три године имати више праксе и да ћу бити добра у томе – рекла је ова будућа средњошколска.

Директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић подсјетила је да је план уписа скројен према жељама ученика и потребама тржишта.

– Ученици могу да се опредијеле за три четворогодишња и два трогодишња занимања. Досадашњи рад са ученицима показао је да влада интересовање и за занимања која су била у понуди и ранијих година, али и новим. При планирању уписа водили смо рачуна и о жељама будућих ученика, као и о потребама привреде – објаснила је Јовићева.

Будући средњошколци који већ имају јасне планове за будућност и наставак школовања на већ првог дана показали су интересовање и за гимназију општег смјера.

Директорица Средњошколског центра „Михајло Пупин“ Гордана Асентић казала је да поред овог смјера значајно интересовање влада и за занимање техничар информационих технологија.

– Свакако, очекујемо и да ће друга занимања исто бити попуњена јер се ради о струкама која нуде могућности и за запослење на више позиција, као и за наставак школовања – казала је Асентићева.

Први избор ученици Маји Чобановић управо су информационе технологије.

– Завршила сам ОШ „19. април“ и опредијелила сам се за занимање техничар информационих технологија, јер ме највише занима информати и сматрам да је то занимање будућности. Други избор ми је мехатроника – рекла је Чобановићева, а упис у исто занимање планира и Дарко Плавшић.

– Нико није утицао на мене, ово је моја жеља. Други избор ми је општа гимназија – рекао је Плавшић.

Будући средњошколци у јуну имају још један уписни рок и то од 26. до 28. јуна, а тада занимања могу да бирају ученици који имају мање од 60 бодова. Резултати овог уписног рока биће објављени у петак, 30. јуна.

Ђаци који у ова два уписна рока не успију уписати жељено занимање прилику за то имаће у јулу и то, од 3. до 5. јула, те 10. до 14. јула и то у оним занимањима у којима буде слободних мјеста.

Related posts

Жељезничка улица
добија дрворед

Derventski List

ХРАМ У МИШКОВЦИМА КРАСИ НОВИ ЗВОНИК

admin

УЧЕНИЦИ ОШ „НИКОЛА ТЕСЛА“ УСПЈЕШНИ НА ТАКМИЧЕЊИМА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još