Eкономија

На тржиште Србије
одлазе прве количине рибе

Компанија „Рибарство Марјановић Голд“ у марту ће извести прве количине рибе на тржиште Србије, а овај пословни подухват утолико је значајнији јер се ради о првом извозу живе рибе из БиХ у посљедњих десет године.

Ради се о риби коју „Рибарство Марјановић“ узгаја у базенима рибњака „Прњавор“, а у Србију ће најприје бити извезен амур.

– За извоз је спремно 20 тона рибе, док је један дио већ пласиран на домаће тржиште. Планирали смо да тај извоз буде и прије Божића, али је добијање потребне документације тај посао одгодило за март. Нама је циљ да иступимо на тржиште изван БиХ, а то ће најприје да буде Србија. Ово је први извоз живе рибе из БиХ у посљедњих десет година, јер се тренутно извози искључиво залеђена пастрмка – рекао је власник предузећа Станиша Марјановић.

Осим производње у Великој Сочаници и Билећи, „Рибарство Марјановић“ прије двије године покренуло је узгој рибе и у Прњавору.

– У рибњаку „Прњавор“ послујемо на око 350 хектара површине и узгајамо амура и толстолобик, а с обзиром да је инфраструктура у том рибњаку била у лошем стању, најприје смо морали да је санирамо и припремимо капацитете за производњу. Радимо на санацији и уређењу насипа и путева уз рибњак – нагласио је Марјановић додајући да садашња производња у рибњацима у БиХ није довољна да покрије потребе домаћег тржишта.

– И ми увозимо одређену количину живе рибе, а све зависи од цијене на тржишту, а из разлога што производња у Билећи није довољна да покрије захтјеве наших купаца. Чим дође до повећања производње на домаћем тржишту смањиће се увоз, а мислим да можемо са додатном производњом у Прњавору да утичемо на све то – додао је Марјановић уз напомену да ће уз повећање производње у Прњавору имати потребу за додатним бројем радника. 

Он је подсјетио да „Рибарство Марјановић“ у Великој Сочаници производи рибљу млађ која се потом узгаја у Билећи.

– У Билећком језеру имамо 128  кавеза са капацитетима већим од 300 тона шарана – наводи Марјановић.

Уз повећање производње у плану имају инвестиције у набавку механизације и нових машина за потребе побољшања производње.

Штета

Осим улагања у инфраструктуру рибњака у „Прњавору“ Марјановић истиче да се боре и са штеточинама и рибокрадицама.

– Имамо проблем са коморанима који нам уништавају рибу, али и рибокрадицама који не презају ни од физичког сукоба како би дошли до плијена. Има људи који генерацијама живе од тога и тешко је то у старту рјешити, али вјерујем да ћемо уз помоћ институција и подизањем степена чуварске службе, овоме стати у крај – рекао је Марјановић.

Related posts

„МБ МОТОРС“ СЕРВИС У ПОЉУ НУДИ ШИРОКУ ПАЛЕТУ УСЛУГА

admin

ПРОДУЖЕН РОК ЗА ПРИЈАВУ ПРИВРЕДНИКА ЗА ОЛАКШИЦЕ

admin

СА 24 ГОДИНЕ ПОДИЖЕ ПЛАНТАЖУ ОРГАНСКОГ ШИПКА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još