ИЗДВОЈЕНОКултура

„Ноћ музеја“ оживјела традицију и умјетност

Овогодишње издање „Ноћи музеја“ у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ донијело је изложбу „Заборављени звук традиционалних музичких инструмената“ Музеја РС, те изложбе слика неколико умјетника, веза и плетења, а посебна атракција била је Рубенсова цијев коју је израдио Дервенћанин Борис Милојевић.

Ова медјународна манифестација, послије двије године паузе због пандемије, поново је у Народној библиотеци и то по осми пут, славила музејску дјелатност.

– С обзиром да у склопу библиотечке дјелатности имамо и музејску дјелатност и наша установа се придружила одржавању „Ноћи музеја“. Циљ нам је да путем културно –  историјског насљеђа што више презентујемо музеј и музејску дјелатност и то у правцу поновог формирања завичајног музеја како је било прије рата – рекла је директорица Народне библиотеке Мирјана Плиснић додавши да вечерашњу манифестацију красе изложбе умјетника разних врста умјетности.

– Представили смо три изложбе слика, изложбу веза и плетења, као и изложба Рубенсове цијеви коју је направио наш суграђанин Борис Милојевић, те изложбу Музеја РС коју ће посјетиоци имати прилике и да послушају, поред тога што ће моћи погледати музичке инструменте и то у извођењу двије даме из Добоја – истакла је Плиснићева.

Смиља Ђуричић и Зорка Малиновић из удружења „Веселе Бољаничанке“ из Бољанића на изворним инструментима су оживјеле традиционални звук.

– Дошле смо вечерас да подржимо ову прелијепу изложбу домаће радиности и између осталог изложбу музичких народних инструмената које су нам оставили наши преци. Ја свирам три инструмента, фрулу, двојнице и шаргију. Наши преци су нам оставили велико богатство кроз ношњу, инструменте, обичаје и традицију коју треба да чувамо. Најљепши цвјетови будућности никли су из коријена прошлости – рекла је Ђуричићева.

Поводом „Ноћи музеја“ по први пут прилику да изложе рукотворине настале на радионицама имале су и чланице Удружења жена „Дервента“. Предсједница удружења Јованка Поповић истакла је да активно стварају већ дужи низ година под кровом библиотеке.

Вечерашњу манифестацију украсила је и изложба ликовних остварења троје младих умјетника Добрице Поповић, Недељка Вучановића и Дајане Ћук, а Поповићева је истакла да је „Ноћ музеја“ добра прилика за младе умјетнике.

– Велика ми је част и поносна сам што сам своја дјела, уља на платну, цртеже и графике, изложила у родном граду. Ова манифестација је велика прилика да посјетиоци, којих је поприличан број, примијете и нас младе умјетнике, да нас подрже и на тај начин нам дају мотивацију за даљи труд и рад – казала је Поповићева на чијим дјелима доминира мотив коња.

– Посјетиоци су имали прилику да виде мојих пет слика уља на платну и десетак цртежа, а занимљиво је што су у оквиру изложбе и предлошци за слике у виду мотива који су се рађали на платну, то јесте играчке из киндер-јаја – рекла је Ћукова.

ХУМАНИТАРНИ КАРАКТЕР

– Ми у библиотеци однедавно имамо радионицу сликања која окупља полазнике разних узраста који су одлучили да продајом својих радова помогну дјечаку Кристијану Драгојевићу који се повриједио и на тај начин му дају подршку. Сви му желимо што бржи опоравак – истакла је Мирјана Плиснић.

Related posts

Дочек православне Нове године уз
Дједа Мраза и концерт Пеђе Меденице

Derventski List

Расписан позив за суфинансирање боравка дјеце у приватним вртићима

admin

ДИО ИНДУСТРИЈСКЕ ЗОНE БЕЗ СТРУЈЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još