ИЗДВОЈЕНОНовости

Обиљежен Дан Осињске лаке пјешадијске бригаде

Судбина Дервенте засигурно би била још трагичнија да није било Осињске лаке пјешадијске бригаде чији су припадници, подносећи огромну жртву, допринијели извојеваној слободи коју данас уживамо.

Поручено је то данас током обиљежавања Дана Осињске лаке пјешадијске бригаде, те одавања поште страдалим припадницима ове бригаде, али и другим страдалим Осињанима у протеклом Одбрамбено – отаџбинском рату, а чија су имена уклесана у спомен – обиљежје подигнуто у овом селу.

Сјенима страдалих, поред чланова погинулих бораца, поклонили су се и градоначелник Милорад Симић, предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, бивши припадници Осињске лаке пјешадисје бригаде, делегације Градске борачке организације, Организација породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, представници Удружења ратних војних инвалида 1991 – 1995 и СУБНОР-а, те делегације политичких партија СНСД, СДС, СП, ПДП и ДНС.

Градоначелник је казао да је дужност сваког суграђанина да ода почаст погинулим борцима Осињске лаке пјешадијске бригаде, истичући да су припадници ове бригаде имали значајан стратешки задатак, успоставити слободу.

– Цијена слободе коју ми данас уживамо била је веома скупа и плаћена је животима младих људи чија имена и слике су уклесане на спомен – обиљежје, а задатак свих данашњих и будућих генерација јесте да не дозволе да жртве протеклог рата буду заборављене – истакао је Симић додајући да је захваљујући слободи коју су извојевали припадници Војске Српске, Дервента данас развијен град.

Предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић казао је да је Осињска бригада дала огроман допринос очувању становништва и територије у овом дијелу Републике Српске.

– Потпуно је извјесно да би судбина ових простора била упитна, још трагичнија и вјероватно налик судбинама Срба на просторима гдје се нису организовали и на адекватан начин заштитили, да није било Осињске бригаде – рекао је Вујичић појаснивши да је Осињска лака пјешадијска бригада дјеловала од маја 1992. године до 1. марта 1994. године и да је у том периоду дала изузетан допринос у свим борбама гдје се појавила, а посебно у борбама за ослобађање Дервенте и у пробоју Коридора, те у ослобађању Брода.

Припадник Осињске лаке пјешадијске бригаде од првог дана њеног оснивања, поручник Милан Гаврић, објаснио је ратни пут бригаде.

– Данас је започела једна нова традиција и записана је једна нова страница у историји Осињске лаке пјешадијске бригаде. Овдје је створена, одавде је кренула и веома је важно што је баш на овом мјесту подигнуто спомен – обиљежје њеним припадницима у част – нагласио је Гаврић, те додао да је важно очувати успомену на погинуле борце.

Осињска бригада

Осињска лака пјешадијска бригада настала је на темељима 18. Партизанске бригаде, у чијем саставу су на почетку били борци из Осиње, Појезне, Церана, Црнче, Велике и Мале Сочанице, Мишинаца, као и Цвртковаца, Јелањске и Митровића. Мјештани ових села на почетку су осигуравали и позадинско обезбјеђење, а бригада је, неколико мјесеци послије оснивања, по формацији имала два батаљона са позадинским јединицама. Борци ове бригаде су од 12. јуна 1992. године бранили српска села на линији Каурска обала – Тешића баре – Томасово брдо – Кнежевићи – Малојчани – Цер – Чорлино брдо – Торине, а онда су кренули у офанзивне акције. Заједно са осталим јединицама, уз 27. бригаду, Осињска бригада има важну улогу у ослобађању Дервенте, а у садејству са другим јединицама учествује и у ослобађању Брода. Бригада је изгубила 104 борца, више од 600 је рањено, одликована је Медаљом Петра Мркоњића.

Related posts

БАЊАЛУЧАНКЕ И БРЧАЦИ ТРИЈУМФОВАЛИ У ОДБОЈЦИ НА ПИЈЕСКУ

admin

ВЛАДА РС ЧВРСТО СТОЈИ УЗ ДЕРВЕНТУ

admin

„Агићки млинови“ у новом руху

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još