ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Школско звоно позвало ђаке у клупе

Школског звоно означило је данас почетак нове школске године и повратак ученика основних и средњих школа у клупе, а са ђачким обавезама први пут се сусреће 191 првачић.

Иако је прошла школска година обиловала изазовима које је донијела пандемија корона вируса, ђаке ни у новој школској години не очекује потпуни повратак на старо. Часови су поново 45 минута, а одјељења комплетна, међутим, маске, физичка дистанца, дезинфекција и друге мјере, и даље су дио школских обавеза.

Осим мјера које је прописао Институт за јавно здравство РС, ученике Основне школе „Никола Тесла“, која је оштећена у земљотресу крајем прошле године, поново очекује настава у објектима других школа. Ђаци од другог до деветог разреда наставу ће похађати у учионицама Средњошколског центра „Михајло Пупин“ и Стручне и техничке школе у поподневној смјени, док ће специјално одјељење користити учионице Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“, а првачићи у учионице ОШ „19 април“.

Основне школе

Управо је Основна школа „19 април“ данас била домаћин пријема за 94 ђака првака ОШ „Никола Тесла“ и 70 својих првачића, а градоначелник Милорад Симић им је, као и свим осталим првачићима, први дан школе уљепшао дарујући школске торбе и прибор.

– Полазак у школу је велика радост за дјецу, родитеље, баке, деке и цијелу породицу малишана и овом приликом, поред традиционалне подјеле торби и дидактичког материјала, пожелио бих првачићима лијеп почетак и остатак школовања – казао је Симић додавши да је протеклих дана урађена још једна анализа објекта ОШ „Никола Тесла“, те да се нада да ће ускоро бити израђен елаборат за најоптималније рјешење.

– Већ трећи пут се ради процјена објекта школе, а свакако је тешко гарантовати да је објекат стабилан и безбједан. Све анализе до сада констатују да би настава могла да се похађа, али шта ако се деси јачи земљотрес, који би можда имао доста озбиљније посљедице. Надам се да ће у наредним данима бити направљен елаборат и да се у коначници објекат може адаптирати, што би била најоптималнија варијанта с обзиром на недостатак простора за нову школу на подручју града – објаснио је Симић замоливши родитеље за стрпљење у овом случају.

Директор ОШ „Никола Тесла“ Љубиша Ђурић истакао да је, упркос потешкоћама, све спремно за неометану наставу за ђаке ове школе, док је директорица ОШ „19. април“ Елвира Миљић казала је да је први дан школе у овој школи дочекан весело и у свечаним тоновима за сву дјецу.

– Задовољство нам је да ће ученици коначно поново имати часове од 45 минута и бити заједно у одјељењима. Наша школа је била домаћин и првачићима из Основне школе „Никола Тесла“ као што смо били и протеклог полугодишта, јер је то наш заједнички проблем – казала је Миљићева.

Ања, која креће на стазе знања, једна је чекала полазак у школу.

– Једва чекам и да научим да читам и пишем и упознам нове другаре – казала је ова дјевојчица.

Родитељи су поздравили традицију подјеле ђачких торби и прибора, истичући да им то увелико растерети трошкове опремања првачића за школу.

– Имам двоје дјеце, једно је у вртићу, а друго је од данас ђак првак и велику помоћ нам представља то што не морамо да купујемо уџбенике и основну опрему за школарца – казала је мајка првачића Невена Ђукић, а са њом се сложила и Живана Богуновић, које је такође у први разред испратила ђака првака.

– С обзиром да већ имамо једног школарца, уџбеници и школске торбе са прибором су више него добродошли  – казала је она.

Директорица ОШ „Тодор Докић“ у Календеровцима Маја Петровић казала је су спремно дочекали почетак нове школске године, да су обезбједили довољне количине дезинфекционих средстава, те да у свим школама имају топломјере, а да су сви родитељи и ученици већ упознати са препорукама Института за јавно здравство.

– Што се тиче првачића, нажалост, никад их нисмо мање уписали, од укупно десет, седморо их је уписано у централну школу, троје у Дријену, док у подручној школи у Доњој Лупљаници ове године није уписан ниједан првачић – казала је Петровићева.

Први дан школе за првачиће употпунили су и поклони, а а в.д. начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић, у име градоначелника им је подијелио торбе и школски прибор.

И у Основној школи „Ђорђо Панзаловић“ спремно су дочекали почетак наставе, а у школске клупе прву пут је сјело 17 ђака првака и то 12 у централној школи, четворо у подручној школи у Церанима и један у Црнчи.

– Све смо припремили за несметан почетак наставе –  потврдио је директор школе Жељко Стјепановић.

Средње школе

Школско звоно одјекнуло је данас и у обије дервентске средње школе, а ђаке су дочекале дезинфиковане просторије.

– Настава је почела према школском календару, како је и планирано 1. септембра, те радимо искључиво према препорукама Института за јавно здравство РС и информацији о организовању наставе које је издало Министарство просвјете. У нашим просторијама наставу похађају и ученици ОШ „Никола Тесла“, те ће у међусмјени бити вршена додатна дезинфекција. Такође у просторијама старе гимназије смјештен је продужени боравак за ученике из ОШ „Никола Тесла“ – казала је директорица СШЦ „Михајло Пупин“ Гордана Асентић, а директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић истакла је да епидемиолошке мјере диктирају и почетак ове школске године.

– Потенцијална потешкоћа би могла да буде то што ученици нису подијељени у групе, што отежава могућност прављење физичке дистанце, док ће у току одмора, дежурни професори бити обавезни да онемогуће додатно груписање ђака – објаснила је Јовићева.

Школске обавезе почеле су за око 120.000 ученика у читавој Републици Српској, а честитке поводом почетка наставе упутили су им званичници РС.

Related posts

ЈЕДНОГЛАСНА ПОДРШКА БУЏЕТУ ЗА ИДУЋУ ГОДИНУ ОД 18,8 МИЛИОНА

admin

„КРАЉ ЛАВОВА“ И „ПАКЛЕНЕ УЛИЦЕ“ 12. АВГУСТА

admin

Видовданско вече 26. јуна

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još