ИЗДВОЈЕНОНовости

ОДГОВОРАН РАД УПРАВЕ КРЧИ ПУТ ЗА СТАТУС ГРАДА

Одборници Скупштине општине подржали су на данашњој сједници рад шест од седам јавних установа, а начелник општине Милорад Симић подсјетио је да је Дервента једина општина у Српској која је добила позитивно мишљење ревизора за финансијски дио и усклађеност прописа за прошлу годину, те најавио да би догодине у ово доба Дервента требала имати статус града.

На дневном реду био је и акциони план за имплементацију препорука по извјештају Главне службе за ревизију јавног сектора РС, о којем је говорила руководилац Јединице интерне ревизије општине Јасна Симић.
– Општина Дервента једна је од првих у Републици Српској која је добила оба позитивна мишљења, а ми смо дужни да у року од 60 дана донесемо овакав план. Значајнијих замјерки није било, што доста говори о раду Општинске управе, а у овом плану су планиране мјере и активности као и носиоци имплементације препорука са роковима за реализацију мјера – појаснила је Симићева.
Посебно задовољство што је једино Дервента од свих локалних заједница добила позитивна мишљења ревизора без скретања пажње изразио је начелник Симић.
-Данас је заиста било озбиљних тачака дневног реда, али привилегија и част је да је Главна служба за ревизију јавног сектора, као најнезависнија институција у РС и чији су чланови овдје дуже од два мјесеца ревидирали прошлу годину и све документе до 2004. године, дали такве оцјене. Увијек су на удару јавне набавке, а 50 одсто насумице изабраних јавних набавки биле су кристално добре, па су проширили на 68 одсто. То је ријетко. Откад се мјери овај финансијски облик задовољства финансијске и правне усклађености, једина само општина која смо два пута добили позитивно мишљење. То је јако битан печат у раду локалне заједнице, а када одборници опозиције кажу да желе да подрже добре ствари у нашем граду, а онда овако нешто не подрже, то говори о њиховој неискрености и политиканству – рекао је Симић истичући да је показао да се и то може поредати, да је буџет уређен и да Дервента може бити примјер свим локалним заједницама и многим институцијама.

Опсежна расправа водила се о раду јавних установа и школа, а потребну већину гласова није добила једино информација о раду и пословању Центра за социјални рад у првој половини године.
Иако се водила обједињена расправа о свим установама, највише питања било је упућено руководству Дома здравља.

Одборник СНСД-а Славиша Ђураш затражио је објашњење поводом укидања специјализације из анестезиологије.

– Дом здравља ће за неколико година имати проблем са недостатком кадрова, јер су садашњи љекари пред пензијом. Дом здравља би требало да се озбиљно позабави овим питањем  – казао је Ђураш.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Денис Пијетловић казао је да је лоша пракса да се на преглед код појединих специјалиста који долазе у Дом здравља чека сатима, с обзиром на то да се код неких не заказује преглед. Такође, дотакао се и питања наручивања код породичних љекара када је у питању издавање упутница.

– У свакодневном раду покушавамо да обезбиједимо што квалитетнију, а што повољнију услугу, али увијек може боље. Без обзира на то, увијек ће један број људи бити незадовољан нечијим радом. Исто тако увијек има мали број непрофесионалних радника, па и у здравству, јер је то најосјетљивији сектор. Нама је највећи проблем што је све мање становништва, све лошији уговори са Фондом здравственог осигурања, све мање могућности за специјализације и усавршавање па смо лимитирани. Са оним кадровима које имамо пружамо услуге примарне здравствене заштите и настојимо да нашим суграђанима обезбиједимо и специјалистичке услуге по врло повољним условима. Треба имати у виду да смо финансијски путпуно дисциплиновани без дуговања према било коме, тако да су могућности за напредовање у смислу услуге ограничене – рекао је директор Дома здравља др Мирко Шаран истичући да породилиште у Прњавору ради без одобрења, те да он на тај ризик у Дервенти није спреман.

Казао је да је у договору са љекарима специјализантима одлучено да специјализацију из анестезиологије преузме Универзитетско-клинички центар РС, а Дом здравља Дервента тиме добија простор за специјализацију из педијатрије.
Одборник СДС-а Перо Ђурић похвалио је услуге које нуди дервентски Дом здравља, али је истакао да је здравство у Српској у лошем стању.

-Не слажем се да специјалистичке прегледе треба плаћати. Зашто онда плаћамо здравствено осигурања и шта ће нам здравствене књижице – упитао је он.

Ђураш је казао да је боље да специјалисти долазе у Дервенту, него да становници иду у друге градове на прегледе, с обзиром на трошкове које такав одлазак носи са собом.
Шеф Клуба одборника СДС Бранко Катанић казао је да сматра да су јавне установе продужена партијска рука, те да због тога не испуњавају своју сврху.

Одборник СНСД-а Славко Томаш казао је да треба истаћи да у јавним установама у Дервенти нема криминалних радњи, те да се ради у складу са законима о чему свједоче позитивни извјештаји независне ревизије.

Одборник Пијетловић је упитао када би требало да почне да ради Геронтолошки центар, а вршилац дужности директора ове установе Ђурђа Додиг Пијетловић истакла је да би до краја октобра требало да буду завршени послови опремања установе.
– Опремање је у завршној фази. Секретаријат за избјеглице и расељена лица расписао је тендере за опрему и тренутно траје период жалбе, а крајем октобра требало би да дође до реализације. Упоредо с тим, рјешавамо техничке ствари – додала је Додиг Пијетловић.

Начелник општине Милорад Симић казао је да су јавне установе добре, али да од руководилаца тражи одговорност.
– Наше јавне установе су добре, истина увијек може боље, али позитиван извјештај говори и о томе. Ја од руководилаца тражим рад и одговорност за благослов који су добили. Идемо ми напријед и овом приликом хоћу да кажем да је нацрт елабората о статусу града готов и у наредних мјесец-два овдје ћемо причати о томе, а догодине у ово доба Влада РС требало би да то изгласа и да постанемо град – рекао је Симић.
Одборник СНСД-а Славиша Ђураш упитао је зашто је Центар за социјални рад од 2014. до 2018. године Милану Маријановицу одобраво смјештај у лакташком дому за старија лица, иако он није Дервенћанин.

– Овим поступком настала је штета већа од 16.000 марака. Како је могуће да Центар за социјални рад не санкционише онога ко је одговоран за овај пропуст. Сматрам да овдје постоје и елементи за кривичну одговорност – рекао је Ђураш.

В.д. директора Центра за социјални рад Самира Фејза истакла је да као правник са 10 година искуства у тужилаштву није нашла елементе кривичног дјела.

– Ради се о особи родом из Петровца са пребивалиштем у Дервенти. Директор дома у Лакташима је, вероватно из незнања, овом лицу извадила личну карту на ново пребивалиште. Чим је утврдђена нова ситуација, реаговали смо. Уз консултације са Оделењем за финансије општине Дервента направњена је компензација па су за новац који је коришћен за смештај Маријановића, у овај дом смештене две кориснице из Дервенте – рекла је Фејза додајући да се ради о случају о којем је одлуке доносило претходно руководство Центра.

На крају су одборници подржали рад Дома здравља, Спортског центра, Центра за културу, Туристичке организације, Народне библиотеке „Бранко Радичевић“, Геронтолошког центра и Дјечијег обданишта „Трол“ за који су усвојили и програм рада за радну 2019/2020. годину.
На почетку прве сједнице послије љетње паузе, која је обиловала дискусијама, изабрани представници власти усвојили су план заштите од пожара општине Дервента за период 2019-2024. године, као и измјене плана коришћења средстава за техничко опремање, изградњу објеката и чување ватрогасне опреме које користи дервентска Територијална ватрогасна јединица.

Старјешина ватрогасаца Славен Пијетловић појаснио је суштину доношења плана заштите од пожара, те додао да се план коришћења средстава мијења ради уношења средстава суфицита како би новац постао оперативан, након чега ће моћи да започну конкретне активности на изградњи новог ватрогасног дома.
Пред одборницима су биле и информације о раду и стању у основним и средњим школама на подручју општине, а Денис Пијетловић поставио је питање стручности кадрова с обзиром на то да су критеријуми на државним и приватним факултетима различити.
-У многим школама раде наставници који су завршили приватне факултете и немају довољно знања и не знају га пренијети ђацима. То је надлежност министарства, али мој апел је да се уведу тестирања у школама прије пријема радника – рекао је Пијетловић.
Одборник Славиша Ђураш имао је примједбе на хиперпродукцију „вуковаца“, констатујући да се иза многих крије по неколико поклоњених оцјена.

-То ствара анимозитет и нерасположење код осталих ученика – рекао је он позивајући надлежне да поведу рачуна о професорима који дају приватне часове, јер вјежбају са дјецом тестове које касније имају у школи као провјеру знања, а апеловао је на надлежне из календероваке школе да воде бригу о споменицима погинулим борцима који се налазе у дворишту школе јер их ученици девастирају.

-Ови споменици су ишарани кредом и фломастерима. Школа би трабало да поведе рачуна да ови споменици буду заштићени од девастирања – казао је Ђураш.

Сања Димитрић казала је да већина „вуковаца“ у каснијем средњошколском образовању оправда оцјене. Перо Ђурић додао је да се ради о посљедицама онога на шта опозиција годинама упозорава.

-Резултати екстерног тестирања знања су  лоши, што и не чуди јер су кадрови у школама подобни, а не способни – казао је он.
В.д. директора ОШ „19. април“ Елвира Миљић одговорила је да је у протеклој школској години у тој школи образовање завршило два вуковца, што, како сматра, није пуно с обзиром на то да нешто више од 70 ученика заврши основну школу. Такође, појаснила је да при пријему радника постоји тестирање и да не треба генерализовати када су у питању приватни и јавни факултети, јер се дешава да и они са државних имају нула бодова на пријемним тестовима.

Одборници су усвојили и одлуку о извршењу буџета за прву половину године, о чему је у краћим цртама говорио начелник Одјељења за финансије Миле Стринић, а донијели су и неколико одлука о продаји непокретности у својини општине, које је појаснила начелница Одјељења за просторно уређење Љубица Бећаревић.

Кадрови
На дневном реду било је и разрјешење начелника Одјељења за стамбено-комуналне послове Горана Јевтића, а одборници и позиције и опозиције захвалили су Јевтићу на свему што је урадио, те пожељели срећу у даљем раду. Ријечи хвале за дугогодишњег сарадника имао је и начелник Симић.
-Када је рекао да одлази, није ми било свеједно. Десет година смо добро сарађивали. Оставиће он јак печат и као родитељ и пријатељ захвалан сам на свему што је урадио. Велика је ствар упознати драге људе и радити с њима – рекао је Симић.
Јевтић је истакао да је у протеклој деценији радећи у Општинској управи дао све од себе да град буде љепши и бољи, а да при томе професионално и одговорно обавља посао који му је био повјерен.
-Било је пуно пројеката на којима сам радио, од идеје до реализације, много се тога издешавало у ових непуних десет година, али сам увијек настојао да радим на добробит друштва и нашег града. Захвалио бих се свима са којима сам сарађивао – рекао је Јевтић истичући да остаје у Дервенти којој ће од сада доприности на другачији начин.
Функцију вршиоца дужности начелника одјељења обављаће Јефимија Шербић.
Када су у питању кадровска рјешења на дневном реду било је именовање директора Центра за социјални рад, али одлуке у вези с тим нису добиле потребан број гласова одборника да би биле усвојене. Најприје није усвојен извјештај комисије за избор по спроведеном поступку по јавног конкурсу са приједлогом за именовање директора, затим вршилац дужности није разријешен, па није могао бити именован директор, тако да Самира Фејза остаје на челу установе до избора новог директора.

Related posts

Нема љепшег осјећаја од помоћи болесном човјеку

admin

Приједлог закона о граду Дервента 9. фебруара пред посланицима НСРС

admin

Подршка раду јавних установа и
Градске управе, суфицит 2,3 милиона КМ

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još