ИЗДВОЈЕНОНовости

ОД ДАНАС БЕЗ ПОЛИЦИЈСКОГ ЧАСА

У Републици Српској данас се укида ограничење кретања, односно полицијски час.

Забрана кретања на територији Републике Српске раније је била на снази од свако вече од 22 часа до пет часова наредног дана. И даље је обавезно ношење заштитних маски на отвореном и држање дистанце.

Народна скупштина јуче је донијела одлуку о укидању ванредног стања које је било уведено због епидемије вируса корона. Ова одлука ступа на снагу наредног дана од објављивања у „Службеном гласнику Републике Српске“.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је јуче у Народној скупштини да су створени услови за укидање ванредног стања, али да ће Републички штаб за ванредне ситуације наставити да обавља своје обавезе.

– Свјесни смо чињенице да и данас имамо одређени број људи који су позитивни на вирус, да ћемо их имати и у наредним данима и моја молба је да ово не значи да смо дошли у позицију да можемо рећи сад ћемо се опуштеније понашати или заборавити све мјере која нам струка налаже – рекао је је Вишковић.

Ванредно стање у Републици Српској проглашено је 28. марта због епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић изјавила је да је полицијски час укинут, с обзиром на то да је јуче укинуто и ванредно стање.

– На снази је ванредна ситуација – рекла је Решићева након сједнице Штаба.

Она је додала да ће ресорна министарства угоститељским и трговинским објектима упутити писану инструкцију како ће убудуће радити, а док је не добију, ради се онако како је тренутно на снази.

Решићева је подсјетила да је 20. маја укинута мјера кућне изолације за лица која долазе из иностранства, док је на снази ова мјера изречена по неком другом основу.

– Комунална полиција наставља да контролише лица који имају по другим основама изречену мјеру кућне изолације, да ли су изашли из карантина или имали контакт са потенцијалним зараженим или било који други разлог због којих им је изречена ова мјера – навела је Решићева.

Она је додала да је Штаб дао сагласност за одржавање локалних парламената Градишци, Доњем Жабару, Новом Граду, Милићима, Станарима и Палама, уз обавезу придржавања прописаних мјера физичке дистанце, дезинфекције и ношења заштитне опреме.

– Од данас локалне заједнице немају обавезу слати ове захтјеве и могу нормално заказивати своја радна тијела поштујући препоруке надлежних институција да би заштитили јавно здравље – поручила је Решићева.

Она је појаснила да је ношење маски у затвореним просторима обавеза, а на јавном мјесту ако има више лица на окупу.

У ПРИЛОГУ ЗАКЉУЧЦИ РЕПУБЛИЧКОГ ШТАБА

 

Related posts

Освештани виногради за родну и берићетну годину

Derventski List

Пензије расту за четири одсто

admin

Пуних 110 година
савременик Дервенћана

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još