Друштво

Опрез због злоупотреба
путем „Вибера“

Министарство унутрашњих послова Републике Српске упозорило је грађане да je примијећено да је у оквиру апликације „Вибер“ актуелна phishing кампања која има за циљ искоришћавање броја телефона грађана, како би се ова апликација инсталирала на другим додатним уређајима.

Начин на који се phishing линк шири је тај да грађани у апликацији „Вибер“ приме поруку са линком https://www.viber.com/activate_secondary/ или слично.

– Послије отварања овог линка, аутоматски се омогућава активација „Вибера“ на другом уређају, уз коришћење броја телефона од жртве. Порука са малициозним линком се најчешће дијели у оквиру „Вибер“ група, те може да буде послата и од познатог пошиљаоца чији је број телефона већ компромитован. Уколико грађани приме поруку овог садржаја, савјетујемо да је не отварају – упозоравају из МУП-а.

Да бисте провјерили да ли је ваш број компромитован из МУП-а грађанима савјетују да не отварају сумњиве линкове, али и да прво провјере ко линк шаље и покушају остварити комуникацију са пошиљаоцем на други начин.

– Отворите „Вибер“ апликацију на свом мобилном телефону и и заберите опцију „More“ (још), а потом опцију „Settings“ (подешавања), па „Account“  (налог) и изаберите „Desktop and Tablets“ (десктоп и таблет), те на овај начин приступите листи уређаја на којима је активан „Вибер“ налог регистрован са вашим бројем телфона. Са понуђене листе изаберите уређај који желите да деактивирате. Потврдите деактивацију када се то од вас затражи – саопштили су из МУП-а.

Related posts

Рад и давање максимума једина формула за успјех

admin

Будући ђаци започели припрему за школу

admin

ЗАВИДНА ПОНУДА ЦВИЈЕЋА И УКРАСНОГ БИЉА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još