ДруштвоРС-РЕГИЈА

ОПРЕЗ ПРИ КУПОВИНИ НА „ЦРНИ ПЕТАК“

По узору на западне земље и домаћи трговци увелико се припремају за посљедњи петак у новембру, дан за шопинг и велика снижења, међутим, представници удружења за заштиту потрошача апелују на грађане Српске да буду обазриви приликом куповине јер су попусти често лажни.

Билборди, интернет рекламе и разни флајери ових дана позивају грађане у шопинг авантуру, а трговци увјеравају потрошаче да ће попусти тог популарно названог “црног петка” бити као никада до сада, те да тај дан и ниже цијене искористе за куповину.

Директорица Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић истиче да је “црни петак” у свијету прилика да се трговци ријеше старих залиха и годину заврше у плусу, због чега и организују велика снижења, али да код нас велике распродаје често не одговарају истини.

– Та прича код нас је заживјела посљедњих неколико година, али снижења нису ни приближна као у западној Европи. Код нас је ситуација таква да се чак ни сви трговци не одлучују за попусте, а и они који се укључе неријетко подигну цијене нетом прије “црног петка” и онда тај дан направе наводни попуст, а то су у суштини реалне цијене – казала је Марићева.

Она је истакла да је највећа обмана домаћих потрошача то што у радњама буде снижен тек покоји производ, иако трговци, да би намамили купце, на рекламама најављују акцију на комплетан асортиман.

– Истина је увијек негдје у средини, тако ће бити и овог петка и тога купци морају бити свјесни. Сигурно ће бити производа који ће и те како бити снижени, нарочито обуће и одјеће, али и артикала који неће бити ни марку јефтинији. Апелујем на потрошаче да буду обазриви, да добро отворе очи при куповини и не дозволе да буду преварени – казала је Марићева и позвала инспекторе да изађу на терен и утврде ко је заиста био коректан према потрошачима, а ко продавао “маглу”.

Извршна директорица добојског Удружења грађана “Толеранцијом против различитости” Снежана Шешлија тврди да је у већини продавница у РС које огласе снижење од 70 одсто, попуст у ствари тек око 40 одсто.

– Наводно преузимамо традицију са запада, али оно што се дешава код нас није ни избила налик “црном петку”. Код нас неки трговци на артикл ставе само нову цијену, па грађани не знају колико је нешто коштало раније – казала је Шешлија и позвала грађане да пријаве трговце у чијим радњама попусти не одговарају рекламама.

У Инспекторату РС кажу да грађани немају навику да пријаве инспекцији неправилности у вези са снижењима и распродајама, али да су у протеклом периоду инспектори на терену наилазили на неправилности.

– Било је ситуација гдје трговци нису по највећем објављеном проценту снижења снизили најмање једну петину вриједности свих производа на распродаји, како је прописано законом, због чега су изрицане казне – казали су у Инспекторату РС.

Додали су да према Закону о заштити потрошача у Српској производи на распродаји или снижењу морају бити јасно и видљиво означени цијеном прије и цијеном током распродаје или снижења.

– Ако је проценат снижења цијена објављен у распону од, рецимо, пет до 15 одсто, највећи проценат снижења треба да се односи на најмање једну петину вриједности свих производа на распродаји – појаснили су у Инспекторату.

Казне

У Инспекторату РС истичу да Закон о заштити потрошача прописује строге казне за трговце који снижења, распродаје или акцијске продаје не спроводе у складу са прописима.

– Казна за трговца као правно лице креће се у распону од 2.000 до 10.000 КМ, за одговорно лице у правном лицу од 800 до 4.000 КМ и од 1.000 до 5.000 марака за трговца-предузетника – рекли су у Инспекторату.

http://www.glassrpske.com

Related posts

ПРОНАЂЕНИ МИГРАНТИ ИЗ БАНГЛАДЕША И ИРАКА

admin

Дјечија машта заблистала пуним сјајем

admin

У понуди роботика, фризери, нови
смјер гимназије и електроенергетика

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još