Друштво

Оружју и пиротехници
нема мјеста на слављима

Употреба ватреног оружја и пиротехничких средстава за вријеме прославе новогодишњих и божићних празника ранијих година узроковала је бројне инциденте и посљедице, и то најчешће повреде најмлађих грађана Републике Српске, због чега Министарство унутрашњих послова овог децембра путем кампање  „Слави одговорно, слави без ватреног оружја“ настоји да укаже на важност одговорног понашања и заштите суграђана, нарочито дјеце.

Кампања се у периоду од 5. до 30. децембра проводи и на подручју нашег града, а из Полицијске станице Дервента апелују на грађане да празнике прославе без употребе ватреног оружја и пиротехничких средстава, посебно на мјестима гдје се окупља већи број грађана.

– Апелујемо на грађане и да сваку незакониту употребу ватреног оружја пријаве Полицијској станици или позивом на број 122, што могу учинити и анонимно – поручено је из Полицијске станице Дервента, а у оквиру кампање полицијски службеници одржали су и предавања у школама, те суграђанима подијелили летке.

 – Полицијски службеници Полицијске станице Дервента обишли су трговинске објекате гдје постоји могућност продаје пиротехничких средстава, те упозорили запослене да се придржавају законских одредби. Такође, у сарадњи са директорима и педагозима у школама, одржана су предавања ученицима о опасностима и посљедицама које изазива нестручна употреба пиротехнике и оружја, као и њиховим категоријама и лицима која имају одобрење да купе пиротехнику. Такође, грађанима су подијељени леци  под називом „Слави одговорно, слави без ватреног оружја“ – рекао је командир Полицијске станице Миломир Балатуновић додавши да ће полицијски службеници, заједно са градским инспекторима, обилазити трговинске објеката како би санкционисали све који недозвољено тргују пиротехником.

Он је додао да су у току и aктивнoсти нa oткривaњу кривичних дијела и прeкршaja злoупoтрeбe ватреног oружja и пирoтeхникe.

– Важно је истаћи да на подручју Полицијске станице Дервента нема продавница за продају пиротехничких средстава, а набавком и продајом пиротехнике могу се бавити само правна лица и самостални привредници уз одобрење МУП-а РС. На црном тржишту се појављује пиротехника слабог квалитета по нижим цијенама, која је знатно опаснија. Од петарди обично настају повреде шаке, прстију, очију и ушију у комбинацији са опекотинама и нajчeшћe су тo дубoкe пoврeдe у кoмбинaциjи сa oпeкoтинaмa – истакао је Балатуновић нагласивши да прошле године није забиљежена ниједна пријава коришћења ватреног оружја.

– Прошле године знатно су мање кориштени пиротехнички производи, те ниje билo пoврeђeних лицa. Mи oчeкуjeмo дa ћe грaђaни у рaдoсти, срeћи и вeсeљу и сa штo мaњoм упoтрeбoм пирoтeхникe и без употребе oружja, дoчeкaти и прoслaвити и oвe нoвoгoдишњe и бoжићнe прaзникe и дa нeћe бити угрoжaвaњa личнe и имoвинскe безбједности и пoтрeбe зa прeдузимaњeм зaкoнoм прoписaних мjeрa – рекао је Балатуновић пожеливши свим грађанима срећне предстојеће празнике.

Санкције

Командир Миломир Балатуновић истиче да се кроз ову  кампање настоји упознати грађане са санкцијама које прописује Кривични законик Републике Српске, Закон о јавном реду и миру и Закон о оружју и муницији.

– Употреба пиротехничких средстава на мјестима која за то нису предвиђена, кажњива је Законом о јавном реду и миру. Новчане казне за физичка лица износе од 300 до 900 марака, а за правна од 2.000 до 6.000 КМ. Новчана казна у у висини од 400 до 1.200 КМ предвиђена је и за малољетна лица која употребом пиротехничких средстава наруше јавни ред и мир, а ако се прекршај почини у периоду од 23 до шест часова, изриче се новчана казна у висини од 500 до 1.500 КМ – истакао је Балатуновић.

Related posts

ЕКОЛОШКА ОСВИЈЕШТЕНОСТ ДОНИЈЕЛА НАГРАДУ

admin

Покладно дружење окупило
више од 250 посјетилаца

Derventski List

Топла зима погубна
за пшеницу и јечам

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još