Друштво

Особе са Дауновим синдромом
нису саме и заборављене

Kреативним радионицама и дружењем, те пуштањем шарених балона данас је у Удружењу родитеља дјеце и омладине са посебним потребама и инвалидних лица „Сунце“ обиљежен Дан особа са Дауновим синдромом.

Предсједница „Сунца“ Татјана Спасојевић казала је да ово удружење има пет чланова са Дауновим синдромом.

– Заједно са Центром за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ и Средњошколским центром „Михајло Пупин“ симболично смо обиљежили овај дан. Жељели смо да пошаљемо поруку да особе са Дауновим синдромом или другим сметања нису саме и заборављене,  и никада то неће бити – поручила је Спасојевићева.

Весна Шаин из Средњошколског центра „Михајло Пупин“ додала је да је претходно у овој школи одржано предавање ученицима о животу са Дауновим синдромом.

– Дефектолог из Центра „Будућност“ Наташа Тинтор нашим средњошколцима пренијела је најважније чињенице о овом синдрому. Ученици су понешто и знали, а сада су засигурно научили и нешто ново – казала је Шаинова наводећи да су се ђаци потом дружили са члановима „Сунцу“, обукавши шарене чарапе, које симболизују Дан особа са Дауновим синдромом.  

Ученици су упознати са самим синдромом и важности интеграције у друштво.

– Ђацима сам навела сам примјере из праксе са којима смо се у Центру „Будућност“ сусретали. Акценат је стављен на интегрисање и прихватању особа са Дауновим синдромом у друштво – казала је дефектолог Наташа Тинтор.

Зорица Марић која има овај синдром поручила је да је данашњи дан био лијеп.

– Волим се дружити, а посебно са ученицима. Драго ми је да обиљежавамо овај дан – рекла је Марићева.

Обиљежавању су присуствовали представници Центра за социјални рад.

Related posts

Данас исплата једнократне помоћи пензионерима

admin

БОГАТА ПОНУДА РИБЕ, ЦИЈЕНЕ ПОВОЉНИЈЕ

admin

НАЈБОЉИ ЂАЦИ НАЈЉЕПША РАЗГЛЕДНИЦА ДЕРВЕНТЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još