Друштво

Отвореним разговором утицати
на смањење броја самоубистава

Дом здравља и Центар за заштиту менталног здравља поводом обиљежавања 10. септембра, Свјетског дана превенције суицида организовали су у уторак предавање под називом „Започнимо разговор“ којим су настојали да укажу да се свеобухватним приступом друштву самоубиство може спријечити.

Предавање је било намијењено медицинским радницим, али и представницима основних и средњих школа, као и заспосленим у Центру за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ и Центру за социјални рад.

Према одлуци Свјетске здравствене организације од 2024. до 2026. године Свјетски дан превенције суицида у цијелом свијету се обиљежава под слоганом „Промјенимо наратив о самоубиству – започнимо разговор“. Циљ је промјена приступа проблему самоубиства, односно подстицање појединаца да се о овом проблему отворено говоре.

Подаци Свјетске здравствене организације показују да око 726.000 људи сваке године изврши самоубиство и да је управо то трећи узрок смрти особа старости од 15 до 29 година.

-Свако самоубиство са собом повлачи озбиљне емоционалне, материјалне и социјалне посљедице за особе из околине, али и за читаву заједницу – поручили су из Дома здравља.

Related posts

Фестивал хумора и дјечијег стваралаштва сутра

admin

Због алкохола кажњена 94 возача

admin

ЗАВРШЕНА НАСТАВА У ОСНОВНИМ ШКОЛАМА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još