ИЗДВОЈЕНОКултура

ОТВОРЕН ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ

У Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ вечерас је, пред многобројном публиком, начелник општине Милорад Симић свечано отворио 18. фестивал омладинских позоришта Републике Српске „Дервента фест 2019“.

Том приликом, Симић је изразио задовољство чињеницом да кроз шест наредних дана олмадинска позоришта организују представе за младе, али и имало старије посјетиоце.
-Велико ми је задовољство што сам имао прилику да се обратим публици, а могло се прмијетити да има много оних који поштују овај израз, односно, ову умјетност. Наравно, овдје сам да подржим Народну библиотеку на челу са њеним руководством. Важно је подсјетити да ова установа не служи само за позајмљивање књига, већ да се овдје свакодневно, сваке седмице и сваке године одржавају бројна дешавања и разноврсни садржаји. Дакле, ово је нешто јединствено, нешто што се новцем не може израчунати, нити измјерити, тако да моја подршка неће изостати ни убудуће – истакао је Симић.
Директорица Народне библиотеке „Бранко Радичевић“ Мирјана Плиснић изразила је захвалност ДИС позоришту из Бањалуке, које је ову установу изабрало за домаћина фестивала.
-Ми већ имамо дугогодишњу сарадњу и морам истаћи да сам била пријатно изненађена када су нас обавијестили да ћемо бити овогодишњи домаћин. Веома сам поносна што се овогодишњи фестивал одржава у нашој библиотеци – казала је Плиснићева.
Такође, она је додала да ће представе трајати шест дана, односно, шест вечери, те да ће у такмичарском дијелу бити изведено пет представа.
-Надам се да ћемо бити добри домаћини и да ће се глумци лијепо осјећати у нашем граду, као и у библиотеци. Исто тако, надам се да ће и наша публика бити задовољна овом манифестацијом. Улаз је бесплатан, представе су одличне и занимљиве, па позивам све заинтересоване да дођу и да уживају у богатом програму – поручила је Плиснићева

ПРВА ПРЕДСТАВА

Након свечаног отварања фестивала, одржана је и прва представа Дис театра – Позоришта младих Бањалука по мотивима романа Марка Твена „Шта је заправо урадио Том“.
-То је Том Сојер виђен из визуре два седамнаестогодишњака која живе у времену у којем живе на Балкану. Они су радећи у школи Том Сојера пронашли пуно паралела са садашњим временом и то су адаптирали и прилагодили себи. Врло често се дешава на представама да не знамо да ли је то обала Мисисипија, или неке ријеке било гдје на Балкану, као и да се ради о догодовштинама које су свугдје могле да се десе. То су клинци који и даље сањају о гусарима, о бјежању од куће, сањају нове и другачије свијетове које, нажалост, морају да потраже на неком другом мјесту – казао је редитељ и селектор овогодишњег фестивала Новица Богдановић.

Related posts

КРЕЋЕ ИЗГРАДЊА САВРЕМЕНОГ ВАТРОГАСНОГ ДОМА

admin

НЕНАД ЂУКИЋ МЕЂУ 19 ХРАБРИХ ПОЛИЦАЈАЦА

admin

Малишани из „Трола“ били гости Градске управе

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još