Друштво

Очување животне средине
зближило младе из три земље

Пројекат „Чувај, чисти, поново користи – нека крене од мене“ у оквиру „Ерасмус +“ програма окупио је и зближио око истог циља 60 младих из БиХ, Србије и Хрватске, међу којима су били и чланови и волонтери дервентског Удружења родитеља дјеце и омладине са посебним потребама и инвалидних особа „Сунце“.

Ријеч је о пројекту Европске комисије током којег је 20 Дервенћана у августу боравило у Новом Винодолском учествујући у радионицама организованим о теми екологије и заштите животне средине. Такође, радионице су укључивале и теме социјализације и интеграције а кроз инклузију и укључивање младих из различитих маргинализованих група друштва, као што су дјеца из хранитељских породица, млади са инвалидитетом и други.

– Наше удружење било је партнер Удружењу удомитеља „Нада“ из Иванеца, које је носилац овог пројекта. Ово је први пут да учествујемо у оваквом пројекту, а учестововали су млади који имају реалитивно очуван ментални интелект тако да могу да учествују у свим радионицама, а са нама су ишли и наши волонтери, који немају сметње у развоју – казала је предсједница „Сунца“ Татјана Спасојевић додавши да су сви учесници пројекта понијели позитивне утиске и нова искуства.  

Сви учесници пројекта имали су прилику да осим радионица представе земље и градове из којих долазе, природне љепоте, културу и обичаје, а радионице су, осим едукативног карактера, у први план истакле и креативност учесника и то кроз израду рукотворина и торбица од природних материјала, те одјеће коју су учесници представили на ревији.

Саме похвале за пројекат има двадестогодишња Доротеа Краљ.

– Свака радионица је била јединствена на свој начин и имали смо прилику доста да научимо, али и да радимо на креативности. Упознала сам много нових људи и стекла пријатеље – казала је Краљ.

Свим учесницима на крају пројекта уручени су сертификати.

Филм

У завршници пројекта снимљен је филм у чијем је фокусу проблем слијепих и особа са оштећењем вида које желе да промовишу рециклирање. У настанку филма учествовала је и Доротеа Краљ.

– Идеја за филм се родила вођена начином на који би слијепи људи могли да разликују канте за рециклирање, које су генерално означене бојама, што није прилагођено за слијепе људе. Жељели смо да истакнемо потребу да канте буду означене и Брајевим писмом – објаснила је Краљ.

Related posts

Пчелари прикупили корисне савјете

admin

Све улице и путеви проходни

Derventski List

Вожњом бадњака најављују најрадоснији празник

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još