ИЗДВОЈЕНОНовости

ПИЈАЦА ДАНАС ПОНОВО ПРОРАДИЛА (ФОТО)

Традиционална пијаца четвртком на Сајмишу, која је била затворена за продавце и купце протекле двије седмице у циљу спречавања ширења корона вируса, јутрос је „бројала“ прве пазаре.

Посјетилаца је драстично мање него иначе, али мора се узети у обзир да су сталне муштерије људи старије животне доби којима је забрањено кретање. Продаваца је такође мање јер продаја није дозвољена продавцима половне робе, али нема ни оних који су старији од 65 година. Ипак, пазара је било и то углавном од оних Дервенћана који су навикли да по потрепштине иду четвртком на пијацу.

Мјере социјалног дистанцирања, те ношење маски и рукавица поштују сви, без изузетка.

– Морамо да поштујемо мјере, ако не због нас, онда због других, а и желимо да наставимо са радом, да нам не би случајно опет забранили рад – сагласни су продавци са којима смо јутрос разговарали.

Већина продаваца не крије да су у периоду у којем нису радили претпјели значајне финансијске губитке.

– Воће и поврће када се повуче из хладњаче не може више да се врати у исту, па је тако доста тога пропало. Понешто смо успјели продати од куће сталним муштеријама и комшилуку, доста смо поклонили, али је доста и пропало казао је Милован, продавац из Модриче, добро познат Дервенћанима.

Ипак, продавац кромпира из Градишке који већ годинама четвртком долази у Дервенту не жали се на цијелу ситуацију.

– Ми смо у Српској имали ограничење што се подизања цијена тиче, али у ФБиХ нису имали ни ограничења, нити тако ригорозне мјере као код нас, па сам сав кромпир њима пласирао и то од куће, без излазака на терен – задовољан је Градишчанин Драшко Бањац.

Продавци цвијећа, креча, живине и крупније стоке наводе да немају губитке у „роби“.

Дервентске домаћице које продају млијеко, кајмак, сир и остале домаће производе кажу да за њих нема кризе, јер свака од њих има своје сталне муштерије, са којима су већ пронашли начин за трговину мимо пијаце.

 

 

Related posts

Пријаве за борачки додатак
у општинама и градовима

Derventski List

ПРИЗНАЊИМА ОКИЋЕНИ СПОРТСКИ УСПЈЕСИ

admin

УЗ ТРУБАЧЕ И ПЈЕСМУ ОПРОСТИЛИ СЕ ОД ШКОЛЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još