Новости

Повећана борачка
примања за 2023. годину

Влада Републике Српске донијела је на јучерашњој сједници одлуку којом се повећавају основице за обрачун примања предвиђених Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено – отаџбинског рата за 2023. годину.

Из Бироа Владе за односе с јавношћу саопштено је да су се доношењем ребаланса буџета стекли услови да се повећа основица за обрачун примања, сукцесивно за мјесец новембар и децембар у проценту од по пет одсто, односно укупно десет одсто до краја текуће године.

– Основица за обрачун примања утврђених чланом 16. ст. 1. и 2. Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено – отаџбинског рата Републике Српске, изузев борачког додатка, за мјесец новембар утврђује се у проценту од 72,8 одсто од просјечне нето плате у Републици Српској у претходној години и износи 832,67 КМ, а за мјесец децембар 2023. године утврђује се у проценту од 76,4 одсто од просјечне нето плате у РС у претходној години и износи 874,30 КМ – прецизирано је у саопштењу.

Влада је, такође, прихватила Приједлог одлуке о измјени Одлуке о утврђивању основице и коефицијента висине исплате мјесечних примања за 2023. годину, предвиђених Законом о заштити цивилних жртава рата.

– Основица за обрачун мјесечних примања за мјесец новембар утврђује се у износу од 624,42 КМ, а за мјесец децембар 2023. године у износу од 655,64 КМ, сукцесивно за мјесец новембар и децембар у проценту од по пет одсто, односно укупно десет одсто до краја текуће године – наводи се у одлуци Владе.

Повећање примања борачких категорија поздравили су из Градске борачке организaције.

– Сваки корак у смислу повећања примања је корак у добром правцу и добро је да се основица за обрачун креће ка циљу дефинисаном у меморандуму потписаном између Борачке организације и Владе, а то је просјечна нето плата. Несумњиво активну и позитивну улогу у овом процесу имало је руководство Борачке организације, а од јануара сљедеће године очекујемо да основица за обрачун наших примања буде још већа – казали су из дервентске Борачке организације.

Related posts

ПОЗИТИВНО МИШЉЕЊЕ РЕВИЗОРА ОПШТИНИ ДЕРВЕНТА

admin

Савиндан прослављен
у духу просвјетитељства

Derventski List

ДОДИЈЕЉЕНА ПРИЗНАЊА „ДЕРВЕНТСКО СРЦЕ“

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još