Друштво

ПОВРЋЕ ИЗ СВОЈЕ БАШТЕ ПРЕТВАРА У СЛАСНУ ЗИМНИЦУ

Мирис печене паприке ових дана је испунио двориште Даринке Ђуричић у Великој Сочаници, која припрему зимнице полако приводи крају и то од поврћа која сама произведе.

Ова вриједна домаћица, поред незаобилазног ајвара, припреми још много укусних салата које обогаћују зимску трпезу. Недавно је направила и сос од парадајза, паприку рогу са бијелим луком, а укиселила је и црвену и жуту паприку, као и краставце.

– Све што ми је потребно за зимницу имам у својој башти. Увијек настојим да не купујем поврће, јер се тај квалитет не може поредити са домаћим. Планирам још направити шарену салату, паприке пуњене купусом и салату од цвекле, коју ћу припремити посљедњу, зато што њени плодови могу бити у земљи чак и до новембра. Од цвекле и мркве ћу направити и домаћи сок, који воле сви укућани, а поготово мој унук – казала је Ђуричићева.

Према њеним ријечима, протекла година није била добра за поврће, али је воћа, како каже, било у изобиљу, док је сада ситуација обрнута. Кад роди шљива, ова вриједна домаћица обавезно прави пекмез, међутим овог љета шљива је заказала, па је направила слатко од смокве. Такође, она је додала да користи „старински“ начин конзервирања, који је много бољи и здравији.

– Не користим ни винобран, нити конзерванс, већ сваку теглу загријем у рерни. Пастеризација тегли у рерни, сигуран је начин чувања зимнице, а прије свега, важно је то што је овако припремљена храна много здравија – истакла је Ђуричићева.

С обзиром да је у пензији, Даринка има доста слободног времена и није јој тешко производити поврће, а ни правити зимницу.

– Све углавном радим сама, снаха је запослена, али прискочи у помоћ када год има прилику. Док ме здравље добро служи, трудићу се да одржавам башту – казала је Ђуричићева.

Рецепт за ајвар

Када је у питању припрема поврћа за ајвар, Даринка је истакла да је најважније оставити паприку да одстоји дан или два након бербе, како би се могли издвојити што квалитетнији плодови.

– Дакле, оно што није добро, тада ће се показати, а оно што остане идеално је за употребу. Након тога, паприку најприје обарим са сирћем и огулим, колико се може, затим послије хлађења, мељем. Када је у питању мјера, на десет килограма паприка „ајваруша“ стављају се два килограма црног патлиџана, док се бијели и црвени лук, као и со и шећер узимају по жељи. Важно је да ајвар не буде горак, што значи да се не смије ставити превише патлиџана – рекла је Ђуричићева.

 

Related posts

Божићни базар и овог
четвртка у „Хипер Корту“

Derventski List

Центар „Будућност“ обиљежио
Свјетски дан ријетких болести

Derventski List

КИША И ХЛАДНОЋА ОДГАЂАЈУ БЕРБУ ПОВРЋА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još