Друштво

Под закуп иде 346 хектара земљишта

Укупно 346 хектара земљишта у својини Републике Српске, од чега је 223 хектара обрадиво, а 123 хектара запуштено земљиште на подручју Дервенте, биће дато у закуп и то на период од 12 година.

Дефинисано је то одлуком коју је на посљедњој сједници усвојила Скупштина града, а њом је прецизирано да ће бити расписан јавни оглас за прикупљање писмених понуда за парцеле, као и цијене и услови закупа.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић казао је да се земљиште даје у закуп ради обављања сточарске или ратарске производње.

– Период закупа је 12 година уз могућност продужења у складу са Законом о пољопривредном земљишту. Послије објављивања усвојене одлуке у „Службеном гласнику града Дервента“ и ступања на снагу, градоначелник ће расписати јавни оглас за прибављања писмених понуда. Заинтересовани ће имати рок од 30 дана да доставе за понуде, а Комисија која буде формирана предложиће листу најповољнијих понуда. Послије проведене процесуре на приједлог градоначелника, уз претходну сагласност Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, Скупштина града ће донијети одлуку о додјели пољопривредног земљишта закупцима – казао  је Пашалић.

Одлуком је дефинисано да годишња цијена закупнине једног хектара пољопривредног земљишта износи за прву класу 120 марака, другу класу 110, трећу 100, четврту  90, пету 80, а за класу пољопривредног земљишта од шесте до осме класе, 60 марака.

– Одлуком је прецизирано да се годишња закупнина за прву годину закупа уплаћује прије закључења уговора о закупу у новчаном износу умањеном за износ плаћене кауције. За остале године закупа уплаћује се 30 дана унапријед за наредну годину у пуном износу. Пољопривредно земљиште које је од десет до 80 одсто запуштено, обрасло коровским и дрвенастим растињем, даје се у закуп уз услов ослобођења плаћања обавеза годишшње закупнине за другу годину трајања закупа – објаснио је Пашалић додајући да максимална површина пољопривредног земљишта које се може дати у закуп привредном друштву, предузетнику и физичком лицу износи до 35 хектара.

Парцеле
Парцеле које ће бити дате у закуп налазе се у Беглуцима, Бишњи, Босанском Дубочцу, Бунару, Дервенти 1, Горњим и Доњим Церанима, Горњем и Доњем Детлаку, Горњој Лупљаници, Горњим Божинцима, Календеровцима, Кулини, Босанским Лужанима, Новим Лужанима, Мишковцима, Модрану, Осојцима, Пјеваловцу, Пољарима, Шушњарима, Трстенцима и Жеравцу.

Related posts

У Мароку сам имао осјећај да путујем кроз вријеме

admin

Слиједи „умивање“
школског ресторана

Derventski List

ПОЧЕЛА ЈЕ ШКОЛСКА ГОДИНА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još