Култура

Поезијом оживјели сјећање на Белог

Поетско књижевно вече посвећено животу и раду Милована Бјелошевића Белог, поводом обиљежавања 29. годишњице од његове смрти, одржано је вечерас, а петско вече као израз поштовања организовао је Српски књижевни клуб „Вихор“ под покровитељством градоначелника Милорада Симића.

Предсједник „Вихора“ Ненад Симић казао је да је вриједност ове вечери што је уприличена у слободи у част Белог и свих оних који су у међувремену преминули.

– Оно што Српски књижевни клуб „Вихор“ може да учини јесте да изрази поштовање организовањем овакве вечери, окупљањем пјесника како бисмо се заједно присјетили његовог стваралаштва, као и стваралаштва других пјесника који су у међувремену преминули, а права вриједност овог окупљања је да то чинимо у слободи – истакао је Симић додавши да је у складу са епидемиолошким мјерама које важе у Српској, присутан и одређени број пјесника из других градова и то Добоја, Прњавора, Пелагићева, Модриче, Шамца, Бањалуке.

Поезију у част преминулих књижевника читао је и Пајо Бркић из Пелагићева истакавши да су овакви изрази одавања поште од изузетног значаја за млађе генерације.

– Сјећање на људе који су у књижевности оставили одређени траг је изузетно важно, а уједно и најмање што можемо урадити како бисмо изразили поштовање онима који су окончали свој животни вијек. Важно је пренијети на млађе генерације допринос у књижевности, култури, уопштено, и очувању обичаја и традиције наших покојних, да би и они могли даље преносити праве културне и књижевне вриједности – казао је Бркић.

Чланови Српског књижевног клуба „Вихор“ пошту су одали и у току данашњег дана полагањем вијенца и паљењем свијећа Белом у част на гробљу у Календеровцима.

 

Related posts

Новогодишњи концерт вечерас

Derventski List

Награђена пјесма о
вину Милорада Ђурђевића

Derventski List

Имитацијама открили глумачке таленте

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još