ИЗДВОЈЕНОНовости

Познат костур будућег
сазива Скупштине града

Централна изборна комисија објавила је јуче утврђене резултате локалих избора који су потврдили да ће у идуће четири године у функцији градоначелника Дервенту водити Игор Жунић из СНСД-а, а ова странка према освојеном броју мандата, биће и водећи политички фактор у Скупштини града.

Према подацима које је ЦИК објавио, Жунић је освојио 7.092 гласова или 52,29 одсто у односу на противкандидате Владу Ковачевића из СДС – Воља народа који је освојио 5.888 гласова и независног кандидата Милу Тадића који је добио повјерење 582 бирача.

Према утврђеним резултатима избора, представнике у локалном парламенту имаће осам странака и то СНСД 11 (Давора Симића, Дарка Бећаревића, Синишу Калоперовића, Миленка Пуљановића, Синишу Јефтића, Николу Нединића, Мају Пјерановић, Мирјану Плиснић, Славка Томаша, Ђурђу Додиг – Пијетловић и Ирену Евђенић), СДС шест (Перу Ђурића, Бранка Катанића, Недељка Станића, Милорада Бјелошевића, Витомира Пиваша и Ненада Милића), Социјалистичка партија четири (Славена Гојковића, Бојана Земуновића, Дариа Башића и Зорицу Никић), ДНС два (Дејана Пјерановића и Зорана Калоперовића), Уједињена Српска два (Миодрага Тешендића и Тању Билић), Народни фронт два (Сања Димитрић и Душкa Вујичићa), ПДП једног (Миркa Петрићa) и НДП једног (Зоранa Милојевићa).

Ипак, коначан састав одборничких клубова биће познат након потврђивања резултата избора и преузимања мандата, с обзиром да ће се неки од кандидата опредијелити за другу функцију.

Доношењем Одлуке о утврђивању и објављивању резултата локалних избора почели су да теку рокови за подношење захтјева за поновно бројање гласачких листића, приговоре и жалбе.

Преференције

Ови избори били су специфични и по новим правилима за личне гласове, односно преференције, s с обзиром да су бирачи могли да фаворизују само три кандидата са једне одборничке листе.

Међутим, и у таквим условима неколико кандидата је повећало број личних гласова, што је вјероватно плод већег личног ангажмана.

Иако су, због различитих система, подаци о подршци од прије четири године и сада скоро неупоредиви, ипак се може констатовати да је најозбиљнији раст, према броју личних гласова имао је носилац листе СНСД-а Давор Симић. Он је имао и највећи број личних гласова, и то 1.333, што је више од чак пет странака које су прешле цензус, а далеко више од првих „пратилаца“ Пере Ђурића из СДС-а и Славена Гојиковића из Социјалистичке партије.

Related posts

ПОМЕН НА ЧАРДАКУ 5. МАЈА

admin

У јулу два топлотна таласа

admin

У РС 21. новембар
републички празник

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još