ДруштвоИЗДВОЈЕНО

ПОСТ ВРИЈЕМЕ ПРОЧИШЋЕЊА ДУШЕ И ТИЈЕЛА

За православне вјернике сутра, 28. новембра, према црквеном календару, почиње Божићни пост, који претходи најрадоснијем хришћанском празнику, Божићу, а осим уздржавања од мрсне хране, православци у посту прочишћавају и душу.

Многи вјерници, који посте сриједом и петком, Божићни пост започели су већ данас.

Теолог Бранка Станић објашњава да пост представља испуњавање јеванђелских врлина, те чишћење душе и тијела.

– Када постимо, чистимо тијело од мрсне хране и пића, а душе од рђавих помисли. Најважнији циљ поста јесте улазак у заједницу са Богом кроз причешће, литургију и молитву. Наиме, пост и молитву можемо представити као два крила којима се узносимо према небу, тачније, ка Богу. Управо због неуздржавања, тачније, када је прекршио заповијест о посту, Адам пада у гријех, сластољубље и гордост, те бива избачен из раја. Такође, и у старозавјетној цркви имамо много примјера како су људи постили, поготово у тешким невољама и у ратовима – казала је Станићева.

С обзиром да је запослена у основној школи, гдје предаје православну вјеронауку, као просвјетни радник Станићева се труди да ђацима, кроз градиво, пренесе и свијест о значају поста.

– Ми можемо ученике упознати са постом, те им нагласити какав значај има, када почиње и слично, али је важно да родитељ дјетету усади свијест о посту – додала је она.

Како би вјерници током поста имали на располагању разноврсне намирнице, потрудили су се трговци, а најтраженија је и даље риба. У рибарници „Милениум“ кажу да су рибу на вријеме обезбиједили.

– У понуди имамо више врста рибе, како ријечне, тако и морске. Што се тиче домаће рибе купцима су на располагању шаран, сом, смуђ, пастрмка, амур и толстолобик, а од морске рибе ту су орада, бранцин и зубатац – казао је власник рибарнице „Милениум“ Душко Вујичић додајући да се цијене у односу на протеклу годину неће мијењати.

Нагласио је да су наруџбе за предстојеће славе већ одавно почеле, али и да се риба још увијек може поручити. У овој рибарници, купљену рибу можете и очистити по цијени од пола марке по килограму, а уколико то желите, рибу ће вам и испећи, и то за двије марке по килограму.

Рибу, осим у овој рибарници, која је тренутно једина у граду, можете набавити и у маркетима, гдје ипак доминира смрзнута риба. Осим тога, на пијаци, али и у продавницама, у понуди је широка лепеза поврћа, те свјежег и сувог воћа, који су неизоставни додаци посној трпези.

Related posts

ОТВОРЕН ПУТ У МИШКОВЦИМА

admin

Дервенћани у одличној атмосфери
на тргу дочекали Нову годину

Derventski List

Адреналински спорт желе да приближе суграђанима

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još