ИЗДВОЈЕНОНовости

„СУНЦЕ“ УСКОРО У НОВИМ ПРОСТОРИЈАМА

Удружење дјеце, родитеља и омладине са сметњама у развоју „Сунце“, које има 137 чланова, ускоро би требало да се пресели у нове просторије, што ће унаприједити њихов положај и олакшати им свакодневне активности.

Нове просторије налазе се у згради Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“, а у напредак радова увјерио се данас и начелник општине Милорад Симић који је са сарадницима обишао локацију на којој ће бити смјештен дневни боравак за чланове удружења „Сунце“.

– Ово удружење добро функционише, али је хендикеп био простор, који није био адекватан и није легализован од стране министарства. У сарадњи са центром „Будућност“ договорили смо да општина адаптира простор са око 25.000 марака како би се добиле све потребне дозволе. Осим дневног боравка, овдје ће бити смјештена канцеларија удружења, кухињски дио и тоалет, а годишње за удружење издвојимо 20.000 марака за свакодневни превоз више од 20 чланова „Сунца“ који школу похађају у заводу „Будућност“. Просторије на овој локацији омогућиће квалитетнији боравак тим лицима – рекао је начелник Симић.

Предсједница удружења Татјана Спасојевић казала је да ће у новим просторијама бити омогућено пружање услуге дневног збрињавања одраслих лица са умањеним интелектуалним способностима.

– Наша дјеца и млади са умањеним интелектуалним способностима која не похађају школу ни по каквом програму, смјештена су у дневном боравку центра „Будућност“, а они старији од 30 година биће смјештени у нашем новом боравку који је у изградњи и ту ће им се пружати адекватна стручна помоћ уз радионице психотерапија и социјалних активности. Сваки дан на дневном збрињавању требало би да имамо 15 до 20 корисника који ће користити ове услуге – рекла је Спасојевићева додавши да као родитељ двоје дјеце са сметњама у развоју зна колико је потребно пажње пружити одраслим лицима са инвалидитетима, јер се ради о особама чији су родитељи старији, исцрпљени и уморни од дугогодишње бриге за своје дијете.

Директор центра „Будућност“ Владан Поповић истакао је да се ради о просторијама које нису биле у функцији, а да ће по тренутној динамици радова оне бити спремне већ ове седмице. Међутим, потребно је сачекати изградњу приступне рампе и потребне дозволе од надлежног министарства како би се почело са радом.

– Од завршетка рата овај простор је био нефункционалан и захваљујући начелнику општине који је издвојио средства ми смо овај простор адаптирали и прилагодили тако да је он сада усељив. Преостало је још да буду завршени неки ситни радови који подразумијевају набавку санитарија за кухињу и купатило, кухињских елемената, а највећи изазов је изградња приступне рампе и у том смислу начелник Симић је рекао да ће помоћи тако да ће просторије испуњавати све услове који су предвиђени правилником о оснивању установа социјалне заштите – рекао је Поповић изражавајући очекивања да ће за два мјесеца „Сунце“ почети са радом у новим просторијама.

Related posts

Задовољство корисника
и даље главна водиља

Derventski List

Дан побједе над фашизмом, 9. мај нерадни дан

admin

Дервенћанин Драган Вуковић
амбасадор у Грчкој

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još