ИЗДВОЈЕНОНовости

Предсједник РС за Стару
цркву донирао 100.000 КМ

Изградњу комплекса Старе цркве у Српској вароши помогао је предсједник Републике Српске Милорад Додик који је за радове донирао 100.000 марака.

Стара црква, која је подигнута 1855. године и била симбол православља у Дервенти, минирана је током посљедњег рата 1992. године, а на њеном мјесту подигнут је истовјетни храм мањих димензија. Осим цркве, изграђен је из звоник, мртвачница са палионицим свијећа, а у току је подизање Светосавске сале.

Иако је велики дио радова на вишенамјенској сали завршен, даљи послови подразумијевају уградњу унутрашње столарије, малтерисање и спољашњу фасаду, те увођење гријања, постављање керамике и кречење. Осим тога, планирано је да дио комплекса буде и парк за најмлађе, а завршетак преосталих радова помоћи ће  средства предсједника Српске.

Свештеник Љубиша Новић изразио је захвалност свим вјерницима и суграђанима који су помогли изградњу било којег дијела комплекса Старе цркве, те предсједнику Милораду Додику који је препознао потребу Дервенћана.

– Прије неколико дана, а уз помоћ нашег суграђанина и народног посланика Игора Жунићa, који нам је и у ранијим борбама био велика подршка, добили смо позив да су нам намијењена средства од предсједника Републике Српске за завршетак изградње Старе цркве. Када се препозна труд који наша цијела заједница улаже у изградњу Старе цркве, уз помоћ нашег владике Фотија, вјерног народа, свештеника, града Дервента на челу са градоначелником Милорадом Симићем, као и народних посланика и неколико одборника у Скупштини града, то је велика радост. Утолико је радост већа што је и предсједник Републике Српске препознао потребу нас Дервенћана да имамо мјесто окупљања, да се боримо да останемо и опстанемо, да се Срби зовемо и да нас црква окупља кроз вијекове, историју и убудуће – казао је Новић.

Раније ја најављено да је освештање Светосавске сале планирано 1. септембра.

Related posts

УРУЧЕНА ДОНАЦИЈА РОДИТЕЉСКОЈ КУЋИ

admin

Осињска бригада чојством
заслужила поштовање

Derventski List

ПОЛИЦАЈЦИМА ПЛАТЕ ВЕЋЕ ЗА ДЕСЕТ ОДСТО

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još