Новости

Употреба оружја одраз
слабости, а не снаге

Несрећа не бира мјесто и вријеме и употреба ватреног оружја може имати за посљедицу смрт, повреде и психичке трауме. Оружје не требамо гледати као снагу, него као слабост и одраз страха и немоћи.

Казао је командир Полицијске станице Дервента Миломир Балатуновић поводом нове кампање којом се настоји скренути пажња на опасности нелегалне употребе оружја.

У току је превентивна кампања МУП-а РС под називом „Оружје не штити, оружје убија“. О каквој кампањи се ради?

Кампању од 22. маја до 9. јуна проводи Министарство унутрашњих послова Републике Српске у оквиру пројекта „PILLAR“ уз подршку Развојног програма Уједињених нација у БиХ и Координационог одбора за контролу малог оружја и лаког наоружања. Ову кампању Полицијска станица Дервента реализује и на подручју Дервенте.

Шта је задатак и циљ кампање?

– Конретно, циљ ове кампање јесте очување безбједности у образовним установама са задатком упознавања ученика основних и средњих школа о могућим посљедицама незаконите и нестручне употребе ватреног оружја, као и одредбама појединих закона којим се регулише ова област. Циљна група кампање нису само ученици, него и њихови родитељи, као и сви грађани.

Шта можете да кажете о вези ове кампање и претходних дешавања у Србији?

– Свједоци смо недавних немилих догађаја у Србији и тешких и тужних вијести које су обишле регион и које ће јавности остати у дугом сјећану. Када се ради о вези ове кампање и догађаја у Србији, јасно је да она има велики значај, а нарочито у образовном систему. Управо због тога, можемо истаћи и чињеницу да полиција није једини субјекат безбједности и да је за очување и унапређење цјелокупног стања безбједности потребно дјеловање свих субјеката, па тако и образовних установа. Ова кампања није само израз дешавања у Србији, него је наставак онога што МУП РС проводи од раније, с обзиром да је ова кампања код нас била реализована и у претходном периоду. У претходној години Полицијска станица Дервента кампању под овим називом реализовала је у мају кроз превентивне активности, а нарочито кроз предавања у основним и средњим школама.

Важно је да се сјетимо и немилог догађаја из маја 2021. године када је у Дервенти погинуо десетогодишњи дјечак. Тај догађај био је аларам за све субјекте безбједности.

Која је Ваша порука ученицима и свим грађанима у оквиру ове камапње?

– И даље је присутан проблем илегалног посједовања оружја, као и да се скоро свакодневно на јавним површинама проналазе одбачена минско – експлозивна средства, чиме она постају доступна грађанима, нарочито дјеци. Желим да нагласимо да несрећа не бира мјесто и вријеме и да употреба ватреног оружја може имати за посљедицу смрт, повреде и психичке трауме. Оружје не требамо гледати као снагу, него као слабост и одраз страха и немоћи.

Како оцјењујете безбједносну ситуацију у Дервенти?

– Безбједносна ситуација у нашем граду је на задовољавајућем нивоу. У претходном периоду нисмо имали евидентиране догађаје који би у већој мјери изазвали угроженост и узнемиреност наших грађана. Полицијска станица Дервента ће настојати да очува такво стање, како самостално, тако и са свим другим субјектима безбједности.

Иако је полиција најважнији, она није једини субјект који својим дјеловањем доприноси очувању и побољшању стања безбједности. Широка је лепеза тих субјеката, а грађани су само један њен дио који могу допринијети поштовањем безбједносне културе и сарадњом са полицијом и другим субјектима. Задатак свих нас је да уочимо и анализирамо друштвено штетне и неприхватљивс појаве које могу угрозити безбједност, а затим да их правовремено спријечимо и отклонимо.

Активности

Које активности ће Полицијска станица проводити у наредном периоду?

– У вријеме трајања кампање „Оружје не штити, оружје убија“ припадници Полицијске станице ће, поред осталих активности, у свим школама одржати предавања о овој теми. Такође, свједоци смо појачаног присуства полицијских службеника у близини образовних установа током читаве школске године. Тиме се превентивно дјелује на могућност настанка небезбједносних појава, а по потреби предузимају се и репресивне мјере. Ову прилику искористио бих и да апелујем на матуранте, њихове наставнике и предаваче, као и родитеље да у наредном периоду матурске забаве прославе на достојан начин без непримјених понашања. Полицијска станица Дервента започела је низ активности поводом предстојећих матурских забава, а што захтјева кординисану сарадњу полиције, руководства школа и родитеља.

Related posts

ПОДЈЕЛА СЈЕМЕНСКИХ ПАКЕТА У УТОРАК

admin

СП у Дервенти оставила
неизбрисив траг

Derventski List

ПРВО ОДМОРИШТЕ НА АУТО – ПУТУ „9. ЈАНУАР“ НИЧЕ У ДЕРВЕНТИ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još