ИЗДВОЈЕНОНовости

Пред бирачима 2. октобра око 40 Дервенћана

Централна изборна комисија БиХ објавила је комплетне листе са именима кандидата свих странака које ће учествовати на општим изборима у БиХ, који су заказани за 2. октобар, а на гласачким листићима наћи ће се укупно 7.257 кандидата од који је око 40 из Дервенте.

Држављани БиХ, међу 127 политичких субјеката, од којих су 72 политичке партије, 38 коалиција и 17 независних кандидата, бираће предсједника и потпредсједнике РС, Предсједништво БиХ, Парламент БиХ, Народну скупштину Републике Српске, Парламент ФБиХ, као и Кантоналне скупштине у ФБиХ.

За функцију предсједника Републике Српске бориће се  између осталих, Милорад Додик из СНСД-а, Јелена Тривић из ПДП-а, Радислав Јовичић из ДНС-а, Сенад Братић испред Покрета Држава, Ћамил Дураковић као независни кандидат и други.

За српског члана Предсједништва БиХ у трци су Жељка Цвијановић (СНСД), Мирко Шаровић (СДС), Ненад Нешић (ДНС), Борислав Бијелић (Странка Живот) и Војин Мијатовић испред коалиционог блока „Уједињени за слободну БиХ“.

Када су у питању листе за Народну скупштину Републике Српске и Представнички дом Парламента БиХ, према доступни подацима, међу кандидатима су и бројни Дервенћани.

Носилац листе СНСД-а за парламент Српске у изборној јединици 4 је Игор Жунић, а кандидати за посланика су и Денис Пијетловић и Маја Пјерановић. Када се ради о Парламенту БиХ, кандидат СНСД-а из Дервенте је Ђурђа Додиг Пијетловић.

Дервентски СДС нема кандидат за Парламент БиХ, али се на листи за Народну скупштину налазе Перо Ђурић, као носилац листе у изборној јединици 4, и  Владо Ковачевић, Бранко Катанић и Сања Николић. У трци за Парламент БиХ на листи Социјалистичке партије је Миланка Ђукић, док је су за Народну скупштину на заједничкој листи са НДП-ом и СНП-ом Славен Гојковић, као носилац листе, и Биљана Ненадић и Маријана Рељић.

Градски одбор ПДП-а за Парламент БиХ кандидовао је Дајану Зарић, а за парламент Републике Српске Сању Димитрић која је и носилац листе, те Мирка Петрића и Душка Вујичића.

На листи ДНС-а за Представнички дом Парламента БиХ је Мирко Земуновић, док кандидате ове странке за Народну скупштину РС у изборној јединици 4 предводи Дејан Пјерановић, уз Тијану Кудузовић и Драгу Симића.

Уједињена Српска је за ниво БиХ кандидовала Драгу Латиновића, а за парламент Српске шест кандидата. Миодраг Тешендић је носилац листе, а кадидати су и  Тања Билић, Далиборка Ковачевић, Гордана Асентић, Дарко Врачевић и Драгомир Лејић.

Кандидат дервентског ДЕМОС-а за парламент Српске је Милан Ђукић, док је Социјалистичка партија Српске за Народну скупштину кандидовала Далибора Симића, Николу Нединића и Сању Токић. Данијела Зирдум и Жељко Арамбашић кандидати су коалиције коју предводи ХДЗ за Парлемент БиХ. На листи За правду и ред Небојше Вукановића за Народну скупштину РС нашли су се Горан Радановић и Анђела Аксентић, кандидат Покрета за државу за парламент Српске је Јозо Баришић, а на листи коалиције НПС Дарко Бањац – ПУС – Прва СДС је Александар Чолић.

Кампања

Кампања пред опште изборе у БиХ почиње 2. септембра, када стартује период од 30 дана током којих је дозвољено емитовање плаћеног политичког оглашавања, као и непосредног обраћања, саопштено је из Регулаторне агенције за комуникације. Изборна тишина почиње 24 часа прије отварања бирачких мјеста, односно 1. октобра, у седам часова и траје до њиховог затварања, а забрана објављивања резултата испитивања јавног мњења на снази је од 30. септембра у седам часова до затварања бирачких мјеста.

Related posts

Богу и људима посветила
срце пуно љубави

Derventski List

НАРЕДБОДАВЦИ ЗЛОЧИНА И ДАЉЕ БЈЕЖЕ ПРАВДИ

admin

АМБАРИ СЕ ПУНЕ КВАЛИТЕТНИМ КУКУРУЗОМ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još