ИЗДВОЈЕНОНовости

Пред одборницима 19. марта обиман дневни ред

Пред одборницима Скупштине града Дервента, на сједници која ће бити одржана 19. марта, наћи ће се 44 тачке дневног реда међу којима и приједлог статута Града Дервента, те приједлог одлуке о усвајању буџета града за 2021. годину и приједлог одлуке о извршењу буџета за текућу годину, али и бројне друге теме.

Усаглашено је то на данашњој сједници скупштинског Колегијума, а на дневном реду биће и приједлог одлуке о делегирању пдборника Скупштине града Дервента који ће у својству службеног лица присуствовати закључењу брака, као и приједлог одлуке о приступању изради Стратегије социјалног становања града Дервента за период 2021- 2026. године и приједлог одлуке о просјечној коначној грађевинској цијени метра квадратног корисне површине стамбеног и стамбено – пословног простора и приједлог одлуке о измјенама и допунама Одлуке о комуналним таксама. Ријечи би требало да буде и о расподјели подстицаја за развој пољопривреде и села у 2020. години, те приједлог одлуке о расписивању Јавног конкурса за избор и именовање директора Јавне здравствене установе Дом здравља Дервента, као и приједлог програма рада Скупштине града Дервента за 2021. годину.

Представници парламентарних странака усагласили су и разматрање извјештаја о раду Правобранилаштва Републике Српске-Сједиште замјеника правобраниоца Добој за прошлу годину, а разматраће и информације о упису ученика и стручној заступљености наставног кадра у школској 2020/2021. години у свим основним и средњим школама на подручју града Дервента.

Колегијум је усагласио и допуне дневног реда на приједлог градоначелника Дервенте Милорада Симића који је продложио да се на наредној сједници надје приједлог избора замјеника градоначелника с обзиром да је, нарочито усљед тренутне епидемиолошке ситуације, та функција кључа за наставак рада управе.

– За наставак рада, колегијума, Скупштине, али и осталих послова, кључно је да замјеник градоначелника буде изабран, с обзиром да, усљед пандемије могу да будем одустан. Ово питање треба да усагласимо, не због мене, него како би омогућили функционисање, јер немамо право тековине и добро Дервенте доводити у питање – објаснио је Симић.

Усаглашено је и да се на дневни ред, на приједлог шефа Клуба одборника СДС-а Пере Ђурића, уврсти и приједлог одлуке о измјенама одлуке о платама и другим правима функционера Скупштине града Дервента, као и расписивање конкурса за директоре јавних установа „Геронтолошки центар“ и „Туристичка организација“. Шеф клуба одборника ДНС-СПС-ХС БиХ Дејан Пјерановић као допуну тачака дневног реда предложио је приједлог рјешења о разрјешењу Надзорног одбора ЈУ „Дервентски лист и Радио Дервента“, како је навео, због незаконитог рада за вријеме трајања њиховог мандата и приједлог рјешења о именовању вршиоца дужности чланова истог одбора, као и приједлог одлуке о измјенама и допунама Пословника о раду Скупштине града Дервента, које ће се такође наћи на разматрању на сједници Скупштине град.

Дужа дискусија медју представницима парламентарних странака повела се у вези са приједлогом допуне дневног реда тачкама о приједлогу разрјешења вршиоца дужности директора „Геронтолошког центра“ и „Туристичке организације“, те именовања в.д. директора ових установа, а на приједлог клуба одборника ДНС- СПС- ХС БиХ.

Шеф клуба одборника СНСД-а Славко Томаш подсјетио је да је једини начин да се вршилац дужности разријеши јесте расписивањем јавног конкурса како би тај поступак био у законским оквирима, те како би се избјегле потенцијалне посљедице судских поступака, с обзиром да су у раду Скупштине забиљежени слични случајеви. Гадоначелник Симић је истакао да сматра да би требало да се испоштује процедура јавног конкурса, те да би требало да се воде сличним примјерима, јер у таквим случајевима не постоји појединачне одговорности, али би штету могао да трпи буџет града.

Секретар Скупштине Сања Малешевић објаснила је да су временски рокови заправо у сржи проблематике процедура које су спорне.

– Комисија за избор и именовање тадашњег сазива Скупштине је све в.д. директора именовала на 60 дана, с обзиром да је тада то била законска регулатива. Процедура поступка јавног конкурса се не може завршити у том року, те када нам је то почело стварати проблеме, створио се овај проблем са продужавањем како би се избјегло именовање на сваких 60 дана. Сви нови закони, остављају рок од 90 дана што је солидан рок за завршетак те процедуре. Закон који је донио високи представник нам је наметнут, а Народна Скупштина никад није донијела такав закон и ми смо указивали, приликом доношења Закона о локалној самоуправи, да је то материја која је остала нерегулисан. Из тих разлога прешло се у праксу да то иде до завршетка поступка, јер би требало да на истој сједници на којој се именује в.д., да се донесе одлука о расписивању јаног конкурса како би се све уклопило у одређене временске рокове – објаснила је Малешевићева, а тачке које се тичу разрјешења и именовања, за сада, је усаглашено да се надју на разматрању.

На приједлог шефа Клуба одборника ПДП-а Мирка Петрића на сједници дервентског парламента биће ријечи и о годишњем извјештају о пословању и годишњем обрачуну јавних установа и предузећа града Дервента за прошлу годину, са акцентом на кадровске измјене у склопу ових установа.

Дневни ред треће сједнице Скупштине у тренутном сазиву допуњен је и приједлогом предсједника Комисије за избор и именовање Славка Томаша и то приједлогом одлуке о утврђивању листе стручњака за именовање конкурсних комисија за провођење поступка за пријем службеника у Градску управу, те приједлозима рјешења о разрјешењу Комисије за избор по јавном конкурсу у Дому здравља, Геронтолошком центру и Туристичкој организацији, те приједлог рјешења о именовању Комисије за избор у наведеним установама.

Струја

На сједници скупштинског Колегијума усаглашено је и да ће на некој од наредних сједница бити више ријечи о информацији о стању снабдијевања електричном енергијом на територији града Дервента.

 

Related posts

„WEBO“ ИЗ ДЕРВЕНТЕ ОПСКРБЉУЈЕ АУТОИНДУСТРИЈУ

admin

Дервента стасала у град за примјер

admin

Неколико насеља
сутра без струје

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još