ИЗДВОЈЕНОНовости

Преображење у храм донијело свечани дух

Храм Преображења Господњег у Новом насељу данас прославља крсну славу, а у молитви и пригодном програму учествовао је велики број вјерника, као и свештенство и монаштво из других храмова и манастира.
Након литургије и литије око храма, према традицији је освештано грожђе и водица, а на платоу испред храма заиграли су и запјевали чланови СКУД-а „Дервента.“
У пригодној бесједи свештеник Јован Максимовић подсјетио је да смо у посљедњих десетак година свједочили како се равница у Новом насељу испуњава, која се преобразила и на којој је из вјере, наде и љубави никао на том мјесту.
– И ми смо данас, сабрани у овом светом храму на овом узвишењу, који је за нас гора Таворска, да се освијетлимо Христовом свјетлошћу, да се напојимо његовом благодаћу и да се преобразимо и ми као и апостоли, да предокусимо вјечна добра која је Христос Господ одредио онима који га воле и који се у његово име сабирају. Данас је за нас посебан дан и радујемо се што смо данас сабрани благодаћу Божијом – рекао је Максимовић.
Празновање Преображења почело је синоћ вечерњом службом, настављено јутрос литургијом уз културно-умјетнички програм који су извели чланови пјевачке и фолклорне групе Српског културно-умјетничког друштва „Дервента, а биће настављено вечерас од 20 часова, када је предвиђено културно вече уз хор „Свети краљ Владислав“ из Дворова, те глумца Горана Јокића.
Надлежни свештеник Синиша Максимовић захвалио се свима који су увеличали храмовно славље, те позвао вјернике да и вечерас, када се наставља празновање Преображења, присуствују културном и духовном програму који традиционално организује Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ те додао да ће у случају кише програм бити одржан у храму.

Related posts

Благојевић и Павловићева
најбољи спортисти Дервенте

Derventski List

Обиљежавање 31. годишњице
страдања на Чардаку у недјељу

Derventski List

Слиједи ново поскупљење горива

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još