Култура

Пригрлила дар да осјећања пренесе на платно

Таленат за сликање и дар да осјећања пренесе на платно, који Дервенћанка Дајана Ћук успјешно бруси на Академији наука и умјетности у Бањалуци, још од раног дјетињства су њен заштитни знак.

Ова млада сликарка и студентица четврте године већ је имала своју прву самосталну изложбу и то захваљујући награди од стране Завичајног музеја у Градишци. Кроз умјетност, како сама истиче, корача уз подршку породице, али и слиједећи своје снове.

– Одважила сам се на факултет, јер сам хтјела даље да истражујем. Нисам се задовољила тиме што сам у средњој школи користила технике оловка на папиру, пастел, а неки озбиљнији материјали су изостали. Жеља ми је била да се опробам са уљем на платну, акрилним бојама, јајчаним темперама и тако даље – објаснила је Ћук истичући да није погријешила слиједећи своје инстинкте.

–  С временом сам почела и са израдом мозаика, а преферирам уље на платну и то преношење на платно мотива из простора у којем се налазим. Када сликам простор, то је обично у бојама у којим ја видим намјештај и све што се налази око мене и то на начин на који ја осјећам тај исти простор – казала  је ова млада сликарка која своје почетке у сликарству приписује натурализму у које је с временом додала емоције идући ка апстрактним мотовима.

Додала је да тренутно слика дрвеним бојицама, а инспирација су јој фигурице које се налазе у омиљеној дјечијој посластици, „киндер јајету“.

Корона вирус је, како истиче, узео свој данак и када је ријеч о инспирацији, али да без обзира на то, припрема своју другу изложбу.

Шминка

Дајана Ћук је међу пријатељима и познаницима веома цијењена шминкерка, а како сама каже, одувијек је то вољела.

– Тек однедавно сам почела мало озбиљније тиме да се бавим и то ми дође као хоби, али и лијепа додатна зарада и начин да каналишем моју љубав према умјетности и стварању – казала је Ћук те још напоменула и да неријетко буде гост на рођенданима украшавајући дјечија лица омиљеним ликовима из цртаних филмова.

Related posts

ЧАСОПИС „СРП“ ПРЕД ДЕРВЕНТСКОМ ПУБЛИКОМ

admin

ЗА ДАН 134 НОВА ЧИТАОЦА

admin

Јовицa Ђурђић угостио ђаке,
вечерас књижевно дружење

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još