ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Припрема предшколаца у „Тролу“,
„Будућности“ и у двије школе

Дервентски предшколци који у септембру идуће године крећу у први разред, а који не похађају вртић, на прољеће ће имати прилику да се за школске обавезе припремају у програму пред полазак у школу и то у вртићу „Трол“, Центру  за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“, те основним школама у Календеровцима и у Осињи.

Пријаве за припремни програм у години пред полазак у школу, који се под организаторском палицом Министарства просвјете и културе РС и уз подршку локалних управа, проводи од марта до маја, у дервентским образовним установама могуће су током новембра.

Програм је бесплатан и намијењен будућим првачићима који нису обухваћени редовним предшколским васпитањем и образовањем, а који се током три мјесеца сваким радним даном по три часа припремају за школу.

Из вртића „Трол“ подсјећају да су пријаве дјеце могуће до 30. новембра.

– Потребно је да заинтересовани родитељи пријаве дјецу у административној служби вртића и то сваким радним даном од осам до 14 часова. Програм ће трајати од 1. марта до 31. маја 2024. године, пет дана у седмици по три часа – казали су из ове установе.

Програм пред полазак у школу настојаће да реализују и основне школе у Календеровцима и Осињи.

– Дјецу је могуће пријавити до 25. новембра у просторијама школе од осам до 13 часова – казали су из ОШ „Тодор Докић“ у Календеровцима, а од броја привљених малишана зависи реализација овог програма у осињској школи.

– Припремамо се и надамо да ће бити довољан број пријављених да реализујемо програм и у нашој школи. Пријаве су могуће сваким радним даном до 25. новембра – казали су ОШ „Ђорђо Панзаловић“.

Тромјесечни припремни програм идуће године организоваће и Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју „Будућност“ за дјецу са сметњама. Како су навели из ове установе, са дјецом ће радити дефектолог одређеног усмјерења према потребама и врсти сметње у развоју.

– У оквиру припремног програма, у складу са индивидуалним потребама дјетета са сметњама у развоју, дијете се може укључити у индивидуалне третмане дефектолога, реедукатора психомоторике, психолога и социјалног радника – истакли су из „Будућности“ додајући да родитељи дјецу могу да пријаве у просторијама установе у Улици Стевана Немање 12, најкасније до 28. новембра прилажући извод из матичне књиге рођених дјетета и налаз и мишљење Првостепене стручне комисије за процјену потреба и усмјеравање дјеце и омладине са сметњама у развоју.

Родитељи

Верица Воркапић, чији је син похађао припремни програм у вртићу „Трол“, казала је да се ради о корисном сегметну припреме за школу.

– Наш дјечак је знао сва слова и бројеве прије поласка у припремни програм, али нам је програм јако помогао при одвајању. Првих десет дана програма је плакао јер се до сада није одвајао од мене, а касније је стекао навику што нам је увелико помогло при поласку у школу – казала је Воркапићева додавши да ће на овај начин припремати и ћерку за школу.

Related posts

Најезда крпеља напунила амбуланте

admin

ВЕЧЕ ПОЕЗИЈЕ У ОШ „19. АПРИЛ“ У ПЕТАК

admin

БЕЗ СТРУЧНОСТИ И ЉУБАЗНОСТИ НЕМА ДОБРОГ МЕСАРА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još