ИЗДВОЈЕНОНовости

Пронашли смо пут да наставимо развој Дервенте

Након што смо прошле године морали да признамо да је Дервента на тренутак застала у свом развоју и напретку, ове године можемо да кажемо да смо пронашли начин како да наставимо даље путем који значи развој и напредак.

Рекао је то у интервјуу Дервентском листу градоначелник Милорад Симић, а Дан града био је повод да резимира период између двије Велике Госпојине, представи актуелне пројекте, али и подијели планове.

– Укупна вриједност радова који су недавно завршени, који су у току или је њихова реализација извјесна, је око пет милиона марака, што нам даје за право да констатујемо да је Дервента инвестиционо врло активна – рекао је градоначелник.

Велика Госпојина у Дервенти је од давнина повод за резимирање завршених послова, започињање нових, али и повод за убирање плодова рада. Шта је то што је промијенило Дервенту набоље у између два Дана града?

– Након што смо прошле године морали да признамо да је Дервента на тренутак застала у свом развоју и напретку, ове године можемо да кажемо да смо пронашли начин како да наставимо даље путем који значи развој и напредак. Ако мислите на политичке односе, народ је видио ко шта хоће, односно неће, и ко шта може, а то је својеврсна промјена на боље. Ако мислите на физичке промјене, онда морамо да признамо да сада трпимо посљедице што неколико мјесеци нисмо могли да доносимо квалитетне одлуке. Међутим, и поред тога, средствима Владе РС завршена је изградња раскрснице са кружним током код бензинске пумпе „Нада“, у току је изградња 26 локалних путева за шта смо од Владе обезбједили 800.000 марака, реконструисан је дио магистралног пута, а на објекту Дервентског листа промијењен је кров, уграђена нова столарија, те урађена изолација и фасада, котловница и тако даље. Властитим средствима, прошлогодишњим капиталним буџетом, асфалтирали смо 33 локална пута у вриједности од 1.026.000 марака, а ове године у току је прва фаза радова на локалним путевима вриједна 240.000 марака, а створени су и услови за извођење радова у другој фази чија је вриједност око 280.000 КМ. Град ће ускоро бити покривен видео – надзором, свлачионице на Градском стадиону су стављене под кров, а има и пројеката које је тешко посматрати кроз једну годину, а међу њима је низ инвестиција у средњим школама у које је уложено око три милиона марака.

Упркос тешкој и турбулентној години, протекле мјесеце обиљежили су послови који ће на дуге стазе унаприједити живот грађана. То је првенствено изградња осињског водовода и послови који претходе повратку ђака у објекат ОШ „Никола Тесла“. У којој фази су ови пројекти?

– Сви смо, нажалост, свједоци како важне послове, као што су ови које сте поменули, лоша политика може да закомпликује и доведе готово до фазе да од тога нема ништа. Међутим, истовремено, могли смо да се увјеримо и у то да када се ствари у политици посложе боље, „откочи“ се и реализација важних пројеката. Управо тако је било у ова два пројекта, али нажалост изгубили смо драгоцјено вријеме које не можемо да надокнадимо. Осињски водовод је у фази да су многи корисници већ прикључени, а то су они чија имања гравитирају према главном воду, а 90 одсто корисника већ уплатило своје обавезе и у току су посљедње припреме за расписивање тендера за 22 бочна крака који воде до корисника. Осим осињског краја, воду смо довели и у Турске Лужане, а ускоро ћемо и у дио Агића.

Кад је ријеч о школи, послије бројних опструкција, за које је нисам сигуран да нису испланиране, успјели смо да дођемо у фазу да потпишемо уговор и да почне израда пројктне документације за реконструкцију објекта.

И поред средстава која су пристизала од виших нивоа власти, буџет града редовно је „напајао“ све секторе који од њега зависе. Ту су и већ уобичајена, милионска капитална улагања. Колико је било тешко одржати буџет града здравим?

– Након што смо прошле године имали ситуацију да цијели износ превиђен за капиталне инвестиције тадашња већина у Скупштини града распореди на начин да у цјелости измијени приједлог, ове године ситуација је била нормалнија, па смо средства за капиталне инвестиције, прошлогодишњи суфицит и средства из неких других извора, распоредили у складу с нашим устаљеним принципима. А то значи да нисмо одлучивали гледајући гдје су чији бирачи, ко за кога гласа, односно нисмо се руководили голом политиком, него интересима заједнице. За разлику од ове, прошле године били смо принуђени, практично, да спасавамо средства, да нам не би остала заробљена некаквим неразумним одлукама.

Да се Градска управа којом руководите одговорно односи према јавним финансијама потврдила је и Главна служба за ревизију јавног сектора РС дајући граду трећу позитивну оцјену за финансијске извјештаје и усклађеност са прописима. Дервента је тиме постала једина у Српској којој су овакве оцјене дате трећи пут заредом. Како је то Вама и Вашим сарадницима пошло за руком?

– У одговору на претходно питање рекао сам на основу којих принципа нисмо радили, а то не важи само за капитално инвестирање. У нашем амбијенту помало је необична оцјена да се неко у потпуности придржава прописа и закона, као што смо то ми чинили. Иако је важно придржавати се закона и прописа, важно је задовољити и интересе и потребе корисника буџета, а ми смо успјели и једно и друго. Заслуге за то, свакако, припадају и мојим сарадницима који нису импровизовали, него су приједлоге темељили на стварним потребама и могућностима. Ја сам заиста поносан на овакву оцјену институције која се бави оцјењивањем јавног сектора, а често смо имали прилику да чујемо њихове оцјене у којима се они нису либили да и раду највиших институција нађу замјерке.

Један од темеља на којим почива развој града јесте и привреда. Може ли се рећи да је синергија између пословних субјеката и локалне управе и даље мотор развоја привредне активности?

– Привреда тешко опстаје, а камоли да се развија, у срединама гдје су клима и амбијент неповољни. Код нас се често заборавља или се доживљава као рутинска ствар, чињеница да смо скоро сви запослени, да радних мјеста има довољно, чак и за раднике из сусједних општина. Уз синергију наше локалне администрације и пословних субјеката, ја бих рекао да је важна улога и Владе Републике Српске, која разним мјерама подржава развој привреде, али да је и незаобилазна и неизоставна улога људи који имају визију, идеју и вољу да раде нешто ново.

Ред је да се дотакнемо и оног што у Дервенти слиједи. Који су то планови локалне управе који ће обиљежити предстојеће мјесеце?

– Осим ових што трају, осињски водовод и реконструкција објекта Основне школе „Никола Тесла“, слиједи нам и проширење капацитета дјечијег обданишта, затим радови на Рукометном игралишту и тако даље. Укупна вриједност радова који су недавно завршени, који су у току или је њихова реализација извјесна, је око пет милиона марака, што нам даје за право да констатујемо да је Дервента инвестиционо врло активна. Уз све то, желим да нагласим да и даље нисмо кредитно оптерећени ни близу законског максимума, тако да има простора и за нове инвестиције. Један од послова који нам се намеће, свакако, јесте наставак уређења корита Укрине, како нам се не би, не дај Боже, десила поплава. У току су посљедње припреме за другу фазу изградње локалних путева од 280.500 марака, затим 30 путних праваца из суфицита у вриједности од 650.000 марака, те осталих објеката у износу од 130.000 марака.

Да ли бисте са читаоцима подијелили своје виђење политичке ситуације у граду?

– Вјеријем да дијелим задовољство са свима који нису били срећни прошле године када смо имали проблеме у функционисању Скупштине града, због промјене односа и подршке већине коју сад имамо. Али, нажалост, не могу рећи да сам задовољан укупном политичком климом. Не због тога што је опозиција у Скупштини града бројнија него у три протекла мандата, него због тога што су се укоријениле појаве које су деструктивне, што до изражаја долазе људи којима циљ није напредак средине, него су најсрећнији када се појави проблем, што смо врло често свједоци неаргументованих и паушалних, али тешких оптужби. Имам утисак да се политичари, односно неки од њих, не такмиче у идејама и плановима, него у оптужбама и лагању.

На прагу смо још једних избора, а самим тим и предизборне кампање. Шта бирачи, али и грађани могу да очекују у идућа два мјесеца?

– Ми смо још увијек недовршено друштво, демократија нам је у почетној фази, међунационални односи оптерећени ратним догађајима на које су успомене још увијек свјеже, па су због тога сваки избори важни. Важно је ко ће нас представљати, ко ће у наше име доносити одлуке. Хоће ли то бити неко ко одлуке доноси на бази личних интереса, на примјер да спаси капитал који је стекао на сумњив начин, или неко ко је изграђен политичар. Да ли ће нам предсједник бити неко ко се доказао као борац за интересе народа и опстанак Републике Српске или неко кога протежирају и подржавају кругови којима чак ни опстанак Републике Српске није важан. Због важности, можемо да очекујемо врло оштру, вјероватно и прљаву кампању, у којој они чији аргументи су галама и вика, не нуде одговор ни на једно важно питање.

Која је Ваша порука суграђанима у свечаним данима који слиједе?

– Без обзира на тешко вријеме, а наших тешкоћа и проблема, на жалост, не недостаје, тешко нам је јер живимо у сјенци несрећног сукоба у којем учествује православни народ, свим грађанима Дервенте желим срећан празник, чије су слављење укоријенили наши преци прије 170 година. Нека нам Велика Госпојина буде подршка, помоћ и утјеха у свим животним околностима на које наилазимо. Свима желим да, барем на тренутак, забораве оно што их оптерећује и што им уноси немир у живот. Да се сви мало опустимо, славимо и препустимо чарима вашарског угођаја. Наравно, посебне честитке упућујем свештеницима и православним вјерницима које окупља наш храм Успења Пресвете Богорoдице, поводом наше крсне славе.

ОШ „Никола Тесла“

С обзиром да слиједи почетак нове школске године, у којој ђаци ОШ „Никола Тесла“ наставу поново неће похађати у својој школи, можете ли прецизирати који кораци слиједе у реконструкцији оштећеног објекта?

– Послије пројектовања, слиједи припрема за почетак реконструкције објекта ОШ „Никола Тесла“. Ми смо већ обавили неколико разговора о теми финансирања реконструкције и ту подршка Владе РС сигурно неће изостати. Тешко је говорити о року за завршетак реконструкције, али ја, као и сви моји сарадници, желимо да се ђаци и наставници што прије врате у овај објекат.

Мађарски фонд

Осим подршке на коју пољопривредници могу да рачунају из буџета града, ове јесени овом сектору доступна је и помоћ коју су заједно креирале владе Српске и Мађарске. Сматрате ли да је ово прилика коју пољопривредници не би требало да пропусте?

Ово је одлична прилика и за дервентске пољопривреднике, јер имају могућност да добију бесповратна средства у износу до 70 одсто за набавку механизације мађарских произвођача. Једна од канцеларија фонда који управља средствима Мађарске биће и у Дервнети, а како смо могли чути недавно приликом презентације овог програма у нашем граду, позив за аплицирање за суфинансирање набавке машина и опреме биће расписан 1. септембра. Сви који се озбиљно баве пољопривредном не би требали да пропусте ову прилику.

Related posts

ПОДРШКА РАДУ УПРАВЕ, БУЏЕТ ЛАНИ БИО У СУФИЦИТУ

admin

Отворена дионица пута Мајсторовића врело – продавница Ананија

admin

Нову генерацију средњошколаца чиниће 11 одјељења

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još