ДруштвоРС-РЕГИЈА

Просјечна плата у марту износила 1.091 КМ

Просјечна мартовска нето плата у Републици Српској износила је 1.091 КМ и у односу на фебруар номинално је остала на истом нивоу, а реално је мања за 2,5 одсто, саопштено је из Републичког завода за статистику.

Просјечна мартовска бруто плата износила је 1.642 КМ, а највиша просјечна мартовска нето плата, према подручјима дјелатности, забиљежена је у финансијском и дјелатности осигурања и то 1.559 КМ, а најнижа у 797 КМ у области грађевинарства.

У марту ове године у односу на исти мјесец прошле године у свих 19 дјелатности забиљежен је номинални раст нето плате, од чега највише од 23,7 одсто у подручију пословања некретнинама.

Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Републици Српској, мјерене индексом потрошачких цијена, у марту ове године у односу на претходни мјесец у просјеку су више за 2,6 одсто, док су у односу на март претходне године у просјеку више за 9,1 одсто.

Највећи годишњи раст цијена у марту од 24,8 одсто забиљежен је одјељку превоз због виших цијена горива и мазива, док је највећи пад цијена од 4,6 одсто био код одјеће и обуће усљед сезонских снижења конфекције и обуће током године.

(РТРС)

Related posts

Немјерљив друштвени значај Црвеног крста

admin

За подршку малим и средњим фирмама више од милион КМ

admin

Озиме житарице на муци због влаге

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još