ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Радионицу украшавања јаја
обасјали осмијеси и креативност

Радионица украшавања и осликавања васкршњих јаја, коју шесту годину организује Коло српских сестара „Царица Милица“, испунила је данас плато испред Саборног храма Успења Пресвете Богородице дјечијим осмијесима и креативношћу, а уједно је била прилика за учење о традицији и обичајима у ишчекивању највећег хришћанског празника Васкрса.

Како је објаснила предсједница кола Ђурђа Додиг – Пијетловић, ове године по први пут малишани су имали прилику да украшавају и јаја од стиропора која су понијели кући за успомену на учешће у радионици.

– Радост коју доноси највећи хришћански празник Васкрс, сваке године настојимо да подијелимо са својим суграђанима, јер само тако је та радост потпуна. Учени нашом вјером покушавамо сачувати и традицију, а то значи да дјецу учимо како и којим техникама да украсе васкршња јаја. Ове године, коло је припремило 1.300 црвено офарбаних јаја од чега је један број традиционално шаран воском, а преостала новим, савременим методама осликавања јаја. Данас смо одлучили по први пут да припремимо за радионицу јаја од стиропора, тако да дјеца та шарена јаја украшена фломастерима и темперама однесу кући на успомену са радионице. Радионица увијек окупи велики број наших најмлађих, што је велика радост, а дјеца са нестрпљењем ишчекују радионицу, дружење, игру и учење – казала је Додиг – Пијетловићева

Радионицу украшавања васкршњих јаја испред храма ниједне године не пропушта Хелена Миличић.

– Од прве радионице долазила сам сваке године и заиста волим да украшавам јаја и да се дружим. Украшавала сам воском, темперама, фломастерима, а омиљена техника ми је декупаж. На Велики петак офарбам и украсим јаја и код куће, а данас, послије радионице, и у селу наставим са украшавањем – казала је Хелена, а радост због радионице није крила ни десетогодишња Драгана.

– По први пут сам на радионици, али волим да украшавам јаја различитим техникама. За Васкрс смо код куће припремили око 60 јаја, а украсила сам и својом омиљеном техником и то тако да бијело кувано јаје умотамо у убрус ишаран фломастерима и спустимо у сирће и врућу воду. То буде прелијепо – објаснила је Драгана додавши да помоћ при украшавању јаја има од маме.

Базар

Истовремено са радионицом, чланице кола изложиле су и рукотворине на четвртом хуманитарном базару у оквиру традиционалне акције прикупљања помоћи за материјално угроженије суграђане.

Related posts

Вриједности Светосавља непролазна водиља

admin

УКИНУТА КУЋНА ИЗОЛАЦИЈА

admin

Најљепшa фотографијa из празничног кутка биће награђенa

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još