ДруштвоИЗДВОЈЕНО

УДРУЖЕЊЕМ ОБОЉЕЛИХ ОД ДИЈАБЕТЕСА ДО БОЉЕГ ПОЛОЖАЈА

Поводом Свјетског дана борбе против дијабетеса, 14. новембра, данас су се по први пут у Дервенти окупиле породице у којима су дјеца обољела од дијабетеса, а оснивање удружења обољелих биће једна од главних активности у предстојећем периоду.

Чланови ових породица окупили су се у вртићу „Трол“, а мајка двије дјевојчице обољеле од дијабетеса Гордана Симић истакла је да је приоритет да се дјеце обезбиједе сензори, а оснивањем удружења многи обољели и чланови њихових породица били би у снажнијој вези.

– Кроз удружење ћемо моћи да повежемо сву дјецу, а ово је била прилика да се први пут састанемо и поразговарамо о свему што би могли да поправимо када је квалитет живота наше дјеце у питању. Најпотребније свакој породици је потрошни материјал и пратећа апаратура да бисмо успоставили добру контролу и регулацију шећера. То значи да имамо довољан број тракица, инсулина, а оно за шта се сад боримо као појединци су сензори. Надам се да ћемо као удружење моћи више да урадимо по том питању јер су сензори јако важни јер омогућавају родитељу да контролише ниво шећера у крви свог дјетета без боцкања, него помоћу апликације – истакла је Симићева.

Додала је да највећи проблеми прате дјецу која постану пунољетна, када се мијења регулатива и тада дјеца имају мјесечно само једну кутију тракица, а потребне су им три.

– Таквим поступком систем третира обољелог као да ће оздравити, а болест се ту не завршава. Само добијамо још већи проблем и то је нешто што Фонд здравственог осигурања и здравствени систем мора препознати. Шта је са дјецом која се школују након пунољетства и која не могу да зараде сами, а мјесечно им за тракице треба 100-150 марака – упитала је Симићева.

Том приликом дјеци обољелој од дијабетеса представници фармацеутске фирме „Фарма Мак“ и „Мак фондације“, подијелили су корисне поклоне, односно апарате са свим потрепштинама за мјерење шећера.

– Наша компанија као друштвено одговорна брине о здрављу људи, а једна од наших мисија јесте да помогнемо дјеци обољелој од дијабетеса. Надамо се да је ово почетак једне лијепе сарадње са Дервенћанима, а дошли смо првенствено да им кажемо да нису сами и да има неко ко брине о њима – истакли су из те компаније.

Према евиденцији апотеке „Фарма нова“, потребне лијекове за лијечење у овој апотеци узима 12 породица, док није познат укупан број обољелих.

Related posts

МАРЧЕЛО: ГЛАС МЛАДИХ НЕ ЧУЈЕ СЕ ДОВОЉНО

admin

ДАМЕ ЗА 8. МАРТ ОЧЕКУЈЕ ДОБАР ПРОВОД

admin

Дјеца до 18 година ослобођена партиципације

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još