ИЗДВОЈЕНОНовости

Реконструкција школе могућа на љето

Објекат Основне школе „Никола Тесла“, који је лани у децембру оштећен у земљотресу, требало би да буде реконструисан, показали су прелиминарни резултати студије чија је израда повјерена стручном тиму Архитектонско – грађевинско – геодетског факултета у Бањалуци, а уколико процедуре буду ишле планираним током, почетак санације објекта могуће је очекивати у љето 2022. године.

Потврђено је то из Градске управе поводом састанка који је протеклог петка одржао градоначелник Милорад Симић са деканом Архитектонско – грађевинско – геодетског факултета (АГФ) у Бањалуци Сашом Чвором у вези са рјешавањем проблема објекта школе.

Стручни тим овог факултета задужен је да изради студију која ће валоризовати постојећу, али и нове локације за школу, а како би био ријешено питање одвијања наставе за више од 900 ђака ове образовне установе.

– Прелиминарни закључак студије јесте да се реконструише и санира постојећи објекат  ОШ „Никола Тесла“ водећи се затеченим стањем објекта, близине школе ђацима, те брзине интервенција на објекту. Такође, у обзир је узета и могућност и брзина рјешавања имовинских проблема и инфраструктурних пројеката, који би били потребни на другим локацијама – казала је Дервентском листу Јефимија Шербић, овлашћено лице из Одјељења за стамбено – комуналне послове Градске управе.

Како је Шербићева појаснила, на састанку је дефинисано који предуслови су потребни за реконструкцију објекта, између осталог и сагласност Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног наљеђа РС.

– Све то је неопходно за тачно дефинисање обима радова и њихове вриједности, а у сарадњи са Владом Републике Српске биће обезбијеђена средстава у пројектованој вриједности. Водећи се тиме да поменуте процедуре теку планираном динамиком, могуће је очекивати да радови почну у љето 2022. године. Главни пројекат ће предвидјети временски рок завршетка радова – нагласила је Шербићева.

Градоначелник Милорад Симић казао је недавно да ће премијеру и министарки просвјете и културе РС бити представљени сви налази о објекту школе које су дале комисије и институције које су разматрале овој проблем.

– Више елемената и фактора које су стручњаци размотрили, иду у прилог адаптацији објекта школе. С обзиром да је обавеза Владе да финансира рјешење за школу, она ће донијети и коначну одлуку – казао је Симић додавши да би до маја идуће године могла да буде позната вриједност радова.

Од земљотреса који је крајем прошле године потресао и Дервенту, објекат ОШ „Никола Тесла“ није безбиједан за ученике који наставу од тада похађају у објектима осталих градских школа.

Related posts

САЈАМ ПРИВРЕДЕ ОД 21. ДО 23. АВГУСТА

admin

ДРУГАРИ СТИГЛИ У ЦРНЧУ И ОБРАДОВАЛИ МИЛОША

admin

МЈЕСЕЧНИ БОРАЧКИ ДОДАТАК ЗА 12.229 КОРИСНИКА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još