ИЗДВОЈЕНОНовости

РЕПУБЛИКА СРПСКА ДОМ СВОМ НАРОДУ ЗА СВА ВРЕМЕНА

Република Српска, која је 9. јануара прославља 28. рођендан, трајна је тековина српског народа, а слободу која је извојевана потребно је брижно чувати његујући сјећање на оне који су дали највише, своје животе.

Поручено је то током Дана Републике Српске у Дервенти, који је обиљежен поменом и полагањем вијенаца погинулим и умрлим борцима Војске Републике Српске на централном спомен-обиљежју, као и свечаним пријемом за представнике јавног живота у Центру за културу.

Сјенима погинулих поклонили су се и вијенце на споменик положили начелник општине Милорад Симић, делегација Скупштине општине, представници Општинске борачке организације, Ветерана РС, Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, Удружење ратних војних инвалида 1991-1995, Полицијске станице, као и СНСД-а, СДС-а, ПДП-а, СП-а, НДП-а, ДНС-а и Уједињене Српске.

Честитајући рођендан Републике и празник свим грађанима, начелник Симић указао је на значај који Дан Републике има за српски народ на овом простору.

– Дивни људи који су ударили темеље Републике Српске не смију бити заборављени. Нажалост, пуно живота је изгубљено да би се Република Српска звала данашњим именом. То је наша држава, слободна и са пуно тешкоћа, али и са пуно љубави. Задаћа и настојања нас који обављамо „важан“ посао јесте да увијек радимо боље, а има простора да то заједно учинимо. Дервента засигурно заузима значајно мјесто на ранг – листи градова и општина Српске и тиме се поносимо. То нам даје и задатак да још више радимо, како за данашње генерације, тако и да не останемо дужни онима који су своје животе дали за ову Републику, али и да будућим нараштајима оставимо нешто у шта се могу уздати и да им што мање пада на памет да своју будућност траже мимо ових простора – рекао је Симић подсјећајући да је у сусрет Дану Републике Српске у Дервенти организовано дружење, те да ће након свечаности у Дервенти делегација општине присуствовати централној свечаности у Бањалуци.

Предсједник Општинске борачке организације Чедо Вујичић рекао је да никада не смије бити заборављен допринос бораца који су положили своје животе за стварање и одбрану Српске.

– Не треба бити много мудар да би се закључило да су Срби нестали или сведени на занемарив број тамо гдје год нису успјели институционално да се организују. Због тога, али наравно и због многих других ствари, Република Српска је важна, заједно са својим институцијама. За стварање и одбрану Републике Српске животе је дало 22.000 бораца, од чега је 608 из Дервенте. Њихов допринос никада не смије да буде заборављен и свако ко покуша да уруши или унизи институције Републике Српске мора да буде свјестан да ће се суочити са озбиљним отпором, у првом реду оних који су били раме уз раме са онима који су гинули, али и са цјелокупним народом који живи на овом простору – рекао је Вујичић.

Српски посланици прогласили су 9. јануара 1992. године Српску Републику БиХ, која ће касније бити именована као Република Српска, а као одговор на намјеру Муслимана и Хрвата да се издвоје из Југославије, те као реакцију на стално прегласавање Срба.

Скупштина српског народа прогласила је стварање данашње Републике Српске прије било каквих међунационалних сукоба и прије почетка грађанског рата у БиХ. Три године касније, Република Српска је међународно призната Дејтонским мировним споразумом, као један од два ентитета у БиХ. Према подацима посљедњег пописа становништва из 2013. године, Република Српска има 1.170.342 становника и 414.847 домаћинстава.

Related posts

Свети Сава заштитник и путоказ српског рода

admin

ПРОДУЖЕН РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЈЕВА ЗА СТАМБЕНО ЗБРИЊАВАЊЕ

admin

Правилник о расподјели подстицаја за развој
пољоприведе у Дервенти за 2023. годину

Derventski List

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još