ДруштвоРС-РЕГИЈА

Сабор СПЦ 18. фебруара бира новог патријарха

Свети архијерејски Сабор СПЦ на коме ће бити изабран нови патријарх биће одржан 18. фебруара и трајаће све док не буде изабран патријарх, а вjероватно ће бити одржан у крипти Храма Светог Саве, рекао је за Танјуг митриополит дабробосански и чувар патријаршијског трона СПЦ Хризостом.

Митрополит Хризостом међутим, напомиње да ће коначна одлука о томе гдје ће Сабор бити одржан бити донесена 10. фебруара.

– На сједници Синода смо расправљали о томе, пошто су епидемиолошки услови другачији него иначе – појашњава митрополит Хризостом и додаје да су могуће три локације за одржавање сабора – два мјеста у патријаршији гдје је до сада одржаван Сабор, или у крипти што би било први пут до сада.

Митрополит вјерује да ће нови патријарх бити изабран истог дана, а како објашњава, избор долази послије три мјесеца од упокојења патријарха Иринеја, како је и по уставу Цркве предвиђено.

Одржавање Сабора би се могло довести у питање, по ријечима митрополита, једино у случају погоршане здравствене ситуације што би спријечило већи број архијереја да дођу.

Подсјећа да је до 1968. тадашњи Сабор на челу са патријархом Германом донио једну измјену у Уставу да патријарха бирају само епархијски архијереји и активни викарни епископи.

Када је ријеч о процедури избора патријарха, каже, да прво архијереји бирају између себе три кандидата, а онда се изабрана имена стављају на клир или у јеванђеље, а једну од три коверте са именом изабраног патријарха бира монах из неког манастира за кога влада мишљење да је велики духовник, а чије име ће бити познато 10. фебруара.

До сада су су то били монах Антоније из манастира Троноше и отац Гаврило из манастира Лепавине када су бира бирани патријарха Павле и патријарх Иринеј.

– Црква је то учинила да би се заштитила од евентуалних утицаја страних фактора и других нецрквених фактора тадашњег режима у избору патријарха Српске православне цркве – објашњава он и наглашава да је улога патријарха у српском друштву велика јер је српски патријарх симбол јединства српске цркве која се зато и yове аутокефална.

– То има етничку димензију и сви Срби свијета припадају српском патријарху, Српски патријарх је и сомбол јединства српске цркве зато се и зове аутокефална црква – каже митрополит.

Устоличење другог или трећег дана по избору 

Подсјетио је да се патријарх устоличава у Саборној цркви у Београду други или трећи дан по избору, а то је, како каже, функционално устоличење, када и преузима све надлежности патријарха и предсједника Синода и Сабора.

На питање хоће ли нови патријарх бити устоличен и у Пећкој патријаршији како је то било уобичајeно, митрополит каже да хоће.

http://www.rtrs.tv

Related posts

Креативни средњошколци
осликали зидове новог игралишта

Derventski List

Двомјесечни попуст на уређаје за наплату путарине

admin

СТРУЧНА И ТЕХНИЧКА ШКОЛА: ОБЈАВЉЕНА РАНГ – ЛИСТА УПИСАНИХ УЧЕНИКА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još