ИЗДВОЈЕНОНовости

Дервента живи свечарске дане

Дани који претходне Великој Госпојини традиционално су свечани у Дервенти која ће 28. августа прославити Дан града, Саборни храм Успења Пресвете Богородице крсну славу, а врхунац празновања биће 171. дервентски Вашар.

Великогоспојинске свечаности почињу данашњим отварањем Сајма приведе и туризма који од 24. до 26. августа 16. пут Дервенту ставља у привредни епицентар регије.

Празник привреде, која је један од главних темеља  стабилности Дервенте, а уједно привлачи и открива привредне потенцијале из окружења, биће отворен данас у 17 часова у Спортском центру.

– На више од 3.600 квадратних метара изложбеног простора угостили смо познате, али и нове излагаче који ће се, надам се, вратити и догодине – рекао је директор Спортског центра Мирослав Симић додавши да ћеу случају кише свечаност отворења бити пресељена у дворану.

Додао је да су долазак на сајам потврдили бројни гости, међу којима су званичници локалне управе, али и министри у Влади РС.

Низом свечаности биће прослављен и 28. август, Дан града и Велика Госпојина крсна слава Саборног храма. У девет часова најављена је молитва у храму, а потом свечана литија Тргом православља, док је у 10.15 часова на централном спомен – обиљежју планирано одавање поште погинулим борцима.

Прослава Дана града биће настављена свечаном сједницом Скупштине града од 12 часова у дервентском Центру за културу, на којој ће бити додјељена највиша признања града, и то Великогоспојинска повеља са златним грбом града Народној библиотеци „Бранко Радичевић“, те Захвалница раднику „Комуналца“ Небојши Гибаници.

Послије уручивања признања биће одржан славски обред и ломљење славског колача, те пријем.

Као величанствена завршница свечарских дана на „Сајмишту“ ће бити одржан традиционални 171. дервентски Вашар који се од почетка прошле године налази на Листи нематеријалног културног насљеђа Српске.  Директор „Комуналца“ који је дио организационог одбора за одржавање Вашара, Денис Пијетловић казао је да су припреме у финалној фази.

– Ми смо спремни, терен смо већ раније припремили и то тако да је прилагођен и могућим временским неприликама. Дежурне службе, односно Полицијска станица, Хитна помоћ и Професионална ватрогасно – спасилачка јединица, нам стоје на располагању – рекао је Пијетловић.

Вашарски садржаји посјетиоцима ће бити доступни од 26. до 29. августа.

Саобраћај

Током одржавања Вашара доћи ће и до измјене режима саобраћаја у дијелу града. Саобраћај за моторна возила на потезу од кружног тока „Рампа“ преко Старог моста до раскрснице улица Српске војске и Светог Саве (кружни ток „Вага“) као и на Сајмишту биће поптуно обустављен од 26. августа од 17 часова до 29. августа до 24 часа.

У периоду одржавања Вашара наведеним улицама могу се кретати возила станара са пропусницом коју издаје „Комуналац“ и возила снабдијевања у периоду од пет до десет часова. Улаз и излаз за возила са пропусницом могућ је из Книнске улице (магистрални пут – аутобуска станица „НАС“).

Пијачни дан на Сајмишту биће редован.

Related posts

ПОТПИСАН КОАЛИЦИОНИ СПОРАЗУМ, УЗ СИМИЋА 11 ПАРТИЈА

admin

ДАМЕ ЗА 8. МАРТ ОЧЕКУЈЕ ДОБАР ПРОВОД

admin

Пронађено 440 стабљика индијске конопље

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još