ДруштвоИЗДВОЈЕНО

Слиједи „умивање“
школског ресторана

Ресторан Стручне и техничке школе, у којем ученици кулинарске струке имају практичну наставу, али и у којем се одржавају школске свечаности, ускоро ће добити нови изглед и бити много функционалнији.

Ресторан ће бити реконструисан у оквиру пројекта  „Анализа инфраструктурних потреба образовних институција у БиХ“ који финансира Европска унија и који се реализује у 40 образовних установа у БиХ.

Директорица Стручне и техничке школе Бранка Јовић, напомињући да је циљ пројекта чији дио је и ова школа, побољшање приступа квалитетном образовању кроз побољшање инфраструктуре, а уговор вриједан 200.000 марака закључен је у септембру прошле године.

– Иако је рок за завршетак радова, који ће почети наредних дана, 12 мјесеци, извођачи су процијенили да би реконструкција ресторана могла бити заврпена за три – четири мјесеца. Пројектом је предвиђено уређење двије просторије површине од око 200 квадратних метара које служе за практичну наставу и тренутно су у лошем стању. Биће замијењена унутрашња и вањска столарија, подна и зидна керамика, стропови и расвјетна тијела, а планирана је и набавка апарата за извођење практичне наставе – рекла је Јовићева истакавши да је извјесно да ће обнова просторија осигурати бољи квалитет наставе и боравак у овим просторијама.

– Нова керамика и столарија ће обезбиједити топлији и угоднији простор за ученике и наставнике, а модернизација опреме је засигурно огромна предност за наше ђаке – додала је она.

Јовићева је казала и да радови неће пореметити наставни процес практичне наставе, јер ће бити извођени најприје у једној, а потом у другој посторији.

Бољим условима за праксу ученика кулинарске струке радује се и професорица Гордана Перић.

– У нашем ресторану су тренутно отежани услови за извођење наставе, првенствено јер је опрема дотрајала, а и просторије су у лошем стању. Реконструкцијом ресторана имаћемо инфраструктуру за још квалитетнији рад – нагласила је Перићева, додајући да су ученици веома ангажовани током часова практичне наставе.

– Вијест о реновирању просторија их радује и даје им мотивацију и вољу за даљи рад – рекла је Перићева казавши да је ријеч о ђацима тражене струке који се неријетко запошљавају одмах по завршетку средње школе.

– Захваљујући обнови простора за наставу из нашег ресторана изаћи ће квалитетнији кадрови – додала је Перићева.

У ресторану који ће бити реконструисан, практичну наставу обављају ученици првог, другог и трећег разреда кулинарске струке.

Пројекти

Директорица Стручне и техничке школе подсјетила је да су ранијим пројектима у значајној мјери унапријеђени услови у објекту школе.

– У јануару 2021. године, када је почео пројекат, аплицирали смо за обнову стакленика и ресторана. Опредијелили смо се за та два сегмента јер смо у прошлим пројектима доста добро опремили школу, поготово у другим струкама – рекла је Јовићева истакавши да је значајна била и реализација пројекта енергетске ефикасности за цијелу зграду.

Related posts

Поклони за Јакова Којића,
прву бебу рођену у 2024. години

Derventski List

Испуњење дугогодишње
жеље неописив осјећај

Derventski List

ЈАПАНСКИ ЈЕЗИК САВЛАДАО УЗ ФИЛМОВЕ И МУЗИКУ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još