Новости

Сваки изгубљени
живот вјечна рана

Помен жртвама Одбрамбено – отаџбинског рата и Другог свјетског рата служен је данас испред спомен – обиљежја у Босанским Лужанима.

За данашњу слободу своје животе у Другом свјетском рату дало су 143 борца из овог села, а док су у посљедњем рату страдала 22 борца Војске РС. На споменику уклесана су и имена седам цивилних жртава страдалих на данашњи дан прије 32 године.

Мјештанин Босанских Лужана и ратни војни инвалид Жељко Чечавац присјетио се напада 9. маја 1992. године.

– Били смо опуштени и мислили да нас неће напасти на овај дан, прославе Дана побједе, а напад је почео око десет часова из правца Поља и ко год је остао у селу, није поштеђен. Ово је било свирепо страдање, старци који нису могли да побјегну, неки су страдали од ножа, бацањем у бунар или паљењем кућа. Посмртни остаци појединих људи никад нису пронађени, а многи су сахрањени у Прњавору – истакао је Чечавац.

Предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић подсјетио је да су у овом селу надомак Дервенте управо на Дан побједе над фашизмом хрватско – муслиманске снаге починиле страшан злочин.

– Веома је важно да се Срби, али и сви други, организују у тренуцима када им пријети опадност по опстанак, каква се ситуација десила и 1941. године, као и 1992. године – истакао је Вујичић.

Пошту страдалим, осим чланова породица погинулих бораца, одали су замјеник градоначелника Синиша Јефтић, предсједник Скупштине града Бојан Радановић, делегације Градске борачке организације Дервента, Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих лица, СУБНОР-а, Мјесне заједнице Босански Лужани, те делегације политичких партија СНСД, СДС, Социјалистичке партије и ПДП-а.

Парастосу погинулим борцима присуствовали су и посланици СНСД-а у Народној скупштини РС Игор Жунић и Денис Пијетловић, те бројни мјештани овог села, представници јавног живота.

Related posts

Главна улица добија
финални изглед

Derventski List

ПОТПИСАН КОАЛИЦИОНИ СПОРАЗУМ, УЗ СИМИЋА 11 ПАРТИЈА

admin

107 ГОДИНА СВЈЕДОК ЖИВОТА ДЕРВЕНТЕ

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još