ИЗДВОЈЕНОНовости

Свирепи злочини на Чардаку већ 29 година туга и опомена

Припадници војске Хрватске, те хрватско-муслиманских паравојних формација из Дервенте на данашњи дан прије 29 година, на Васкрс, извршили су свирепе злочине над мјештанима Чардака.

У Спомен-комплексу „Чардак“ уписана су имена 37 српских жртава од којих је највећи број убијен 26. априла1992. године, на Васкрс, и то на кућном прагу, док су преостали страдали у логорима. На мјесту гдје се налази спомен – обиљежје пронађена је масовна гробница са посмртним остацима 19 мјештана.

За злочине над Србима у Дервенти, Суд БиХ осудио је Азру Башић на 14 година затвора, док је на шест година затвора осуђен бивши чувар у логору Рабић Алмаз Незировић. Браћа Есад и Дервиш Чавалић добили су пет и пет и по година затвора, Нихад Хамзић Фриц осуђен је на двије године, а Ивица Перковић Мунгос на четири године. Дамиру Липовцу одређена је казна од седам година затвора.

Помен за жртве Чардака ове године требало би да буде одржан првог викенда иза Васкрса.

Related posts

Представљени планови „Амике“

admin

КРЕЋЕ ПРИЈАВА КАНДИДАТА ЗА НАЈВИШЕ ОПШТИНСКО ПРИЗНАЊЕ

admin

НАСТАВА НА ДАЉИНУ ЗА СРЕДЊОШКОЛЦЕ ОД ПОНЕДЈЕЉКА

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još