ИЗДВОЈЕНОНовости

СВИ ЂАЦИ 1. СЕПТЕМБРА У КЛУПАМА, ЧАСОВИ СКРАЋЕНИ

Влада РС донијела одлука да нова школска година у Републици Српској почиње 1. септембра, а часови ће трајати 30 минута, а ученици ће бити подијељењи у двије групе, максимално 15 ученика у разреду, рекла је данас на конференцији за новинаре, Наталија Тривић, министар просвјете и културе РС.

Она је појаснила да часови почињу у 07.30 часова и трају отприлике до 10.00 часова, када ће током 15-минутне паузе бити обављена дезинфекција објекта.

Тривићева је додала да су дјеца обавезна да у школу носе ужину.

У новој школској 2020/2021. години почетак наставе ће се организовати на сљедећи начин:

– наставни час траје 30 минута у основној школи и 20 минута у средњој школи,

– школски одмори трају не дуже од пет минута,

– у школама које раде само у првој смјени, организоваће се рад у двије смјене,

– свако одјељење које има више од 15 ученика дијелиће се на 2 групе тако да професор разредне наставе / наставници држе часове прво за једну групу ученика, потом за другу групу,

– за замјену група потребно је планирати минимално 15 минута паузе,

– у школама са великим бројем ученика, које не могу организовати наставу за све ученике у двије смјене (без обзира на то што ће наставни час трајати 30 минута) могу се организовати часове и краћи од 30 минута, али не краћи од 20 минута.

– продужени боравак и јутарње чување организује се у складу са препорукама Института за јавно здравство Републике Српске за групу од максимално 15 ученика.

Мјере заштите ученика и наставника у школама ће се спроводити у складу са препорукама за организацију наставног процеса, препорукама за запослено особље и препорукам за ученике које је донио Институт за јавно здравство Републике Српске.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао да је Институт припремио сет мјера за почетак школске године у Српској, а ђаци су обавезни да носе заштитну маску и да се обезбиједи поштовање физичке дистанце.

– Препоручили смо да дјеца носе памучну маску приликом доласка у школу и у учионицу, али не и на часу, док ће их наставници морати носити и током предавања – рекао је Зељковић.

Институт је препоручио да се часови физичког васпитања одвијају на отвореном, а никако у затвореном простору. Ова препорука важи и за друге активности за које је могуће обезбиједити услове за одржавање на отвореном.

Институт је препоручио родитељима да се минимално задржавају када доводе дјецу и одржавају дистанцу од два метра.

– Родитељи су дужни да дјеци мјере температуру и прате симптоме, те обавијесте породичног доктора у случају појаве симптома – навео је Зељковић.

Дјеца на болничком лијечењу, као и дјеца у изолацији похађаће онлајн наставу. Наставно особље треба да планира вријеме за ученике који прате онлајн наставу, за све информације, појашњења и друго, као што је било у току другог полугодишта школске 2019/2020. године.

 

Related posts

Пољопривредницима бесповратна средства са набавку механизације

admin

Ново звоно огласиће
Васкрс у Осињи

Derventski List

Вео заборава не смије прекрити жртве мучких злочина

admin

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavljamo da se slažete s ovim, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj još